Quantcast
Channel: Mic atelier de creatie
Viewing all 377 articles
Browse latest View live

Cenusareasa - carte tridimensionala

$
0
0
De departe una dintre cele mai frumoase si incitante carti de pe piata noastra este Cenusareasa, o carte 3D, cu pagini cartonate, culori frumoase, multe clapete in spatele carora textul se imbina ingenios cu o serie de "constructii" din carton tip pop-up, ce iau ochii copiilor, pur si simplu (Mathew Reinhart, traducere Alexandru Comin Nedelcu, editura Teora).
Casa in care locuieste Cenusareasa, cosul casei, locul in care protagonista se umple zilnic de cenusa, tronul regelui, caleasca trasa de cei sase cai splendizi, sobolanul ce se trasforma in vizitiu sau soparlele ce devin valeti, sala balului sau castelul in care va locui Cenusareasa cu printul ei iubit sunt doar cateva dintre scenele ce prind viata sub ochii nostri.
Cuvintele mele sunt sarace in cazul cartilor de acest gen, care trebuie pipaite, citite si vazute personal, spun eu. 
Din acest motiv, fara sa mai comentez eu mult cu privire la acest subiect, cred ca cel mai potrivit ar fi sa va las sa urmariti filmul in care am surprins aproape toate scenele tridimensionale, dar si o farama din text (si acest aspect mi se pare extrem de important).


Daca va place cartea si ati dori sa o daruiti unei fetite ce o iubeste pe Cenusareasa, incepand din acest moment va puteti inscrie pentru a o castiga. Vinerea viitoare, seara, vom afla castigatorul ei.
Nu uitati sa ne lasati un comentarui ce sa contina numele vostru, precum si raspunsul la intrebarea:
Voi obisnuiti sa le faceti micutilor vostri daruri de Paste? Daca da, ce anume: jucarii, carti sau ambele? Daca aveti timp, puteti si justifica raspunsurile voastre, pe care le vom citi cu mare interes si drag.

Multa bafta si sfarsit de saptamana minunat va dorim!




Babushka's Doll

$
0
0
Despre Patricia Polacco, autoarea si ilustratoarea acestei carti, v-am mai povestit atunci cand descriam cartea Thunder Cake
Ea scrie intr-un mod aparte, cu extrem de mult miez si caldura, motiv pentru care sta in fruntea listei noastre de autori indragiti.
De intelepciunea si felul atat de cald al babushkai ne-am indragostit in Thunder Cake. Cu acelasi sentiment am ramas si in urma lecturii de fata - a fost prima carte pe care i-am citit-o M-ei intr-o liniste deplina! Cat timp am parcurs-o, nu a scos niciun sunet, nu a pus nicio intrebare si, recunosc, timp de zile la rand nu a mai dorit sa i-o recitesc. Ce se intamplase de fapt?

A fost socata sa se recunoasca in persoana fetitei din carte, sa realizeze ca, de multe ori, nici ea nu are rabdare cu mami, ca isi doreste ca dorintele ei sa se implineasca pe loc sau ca mami si tati sa fie fara incetare la dispozitia ei.

Facand paralela cu nepotica din carte, a inteles imediat mesajul cartii si s-a simtit rusinata de modul in care se comporta ea insasi, uneori.
Personal, eu nu cred in pedeapsa si rasplata, cred insa cu tarie in puterea si vraja cuvintelor, cred in comunicare si in puterea exemplului, iar cartea aceasta ni s-a potrivit ca o manusa! 

V-o recomand tuturor acelora dintre voi care ganditi ca mine si care doriti ca puiutii vostri sa faca singuri conexiunile, sa simta, sa ajunga sa isi doreasca de unii singuri sa va inteleaga atunci cand sunteti obositi sau ocupati cu treburi ce nu suporta amanare.

Da, M. a avut nevoie de zile bune pentru a "digera" ceea ce ii citisem despre Natasha si bunicuta ei, iar ieri m-a rugat sa ii recitesc povestea, spunandu-mi ca se va stradui sa nu se mai poarte niciodata precum fetita din carte.

Iata si povestea:

It wasn't that Natasha was a truly naughty child. She just never understood why she had to wait for things.
"Babushka, please stop doing the laundry and push me in the swing."
"My darling child," Babushka said. "I have to do the laundry first. Would you like to help me?"
"No," said Natasha. "I want to swing now." [...]
"I Want to go for a ride in the goat cart." [...]
"My stomach is making noises. I want to eat now."

Cum credeti ca rezolva bunicuta aceasta situatie?
O lasa pe Natasha in compania unei papusi cu care spune ca s-a jucat ea insasi, o singura data, cand era mica. 
Imediat ce Babushka iese din casa, rolurile se schimba - papusica prinde viata si se transforma intr-o fetita obraznica, nabadaioasa si rasfatata iar Natasha este cea care trebuie sa aiba grija de ea.
O epuizeaza pe Natasha intr-un asemenea hal, incat cand bunica se intoarce de la cumparaturi, concluzioneaza:

"From now on, you can play with the doll any time you want."
"No, thank you, Babushka," Natasha said. "Once is enough."
Sper ca recomandarea mea de azi va schimba atitudinea multor copilasi si va aduce multe lacrimi de bucurie in ochii mamicilor aflate in situatii similare celor desrise in carte. Pe noi stiu ca ne-a ajutat enorm!
O saptamana frumoasa sa aveti!


(5 ani si 3 luni)



Recomandari carti Paste, primavara

$
0
0
Obiceiul familiei noastre este acela de a-i oferi M-ei cate o carte de fiecare sarbatoare.
Ador sa citim impreuna cate o carte noua, ce ne poate ajuta sa surprindem un nou unghi din marea sarbatoare a Pastelui, spre exemplu. Nu i-am spus niciodata vreo poveste cu iepuras ce aduce daruri, oua de Paste, dar nici nu am exclus acest atat de simpatic animalut din joaca noastra din aceasta perioada a anului. Este primavara, ne place sa desenam fire de iarba, floricele, pasari si iepurasi, pe care M. ii iubeste la nebunie, deci nu vad nicio greseala in a le asocia cu perioada Pastelui atata timp cat copilul stie care este semnificatia acestei sarbatori.

Anul acesta, cu multa nostalgie, intentionez sa reiau cu M., in Saptamana Mare, activitatile pe care le-am parcurs acum doi ani (acestea, cate una pentru fiecare zi a saptamanii).

Vom reciti The Story of Resurrection Eggs, o carte de capatai, extrem de frumoasa, complexa si atractiva pentru cei mici. Dupa cum o cunosc pe M., sunt convinsa ca isi va dori sa refaca picturile pe ouale din lapbook-ul prezentat in articolul catre care v-am lasat trimiterea.
Nu vom uita nici de The Three Trees, pe care o recomand nici nu mai stiu a cata oara. Convingeti-va singuri cat este de frumoasa citind articolul acesta.
Va spuneam la inceputul articolului cat de mult iubeste M. iepurasii. De dragul acestei iubiri a ei si de dragul increderii mele in ceea ce scrie si ilustreaza Jan Brett, anul acesta fac o mica exceptie si ii cumpar cartea The Easter Egg
Este o carte nespus de frumoasa, pe care va invit sa aveti rabdare sa o auziti lecturata in fimul de mai jos. Ascultati pana la capat si veti intelege de ce am ales sa o cumpat, in ciuda faptului ca M. nu este obisnuita cu povestea iepurasului (poveste ce ramane in subsidiar, de fapt si mult in umbra caci primeaza lectia bunatatii sufletesti, a binelui pe care il putem face pentru cei de langa noi, cu "riscul" de a ne pierde din timp, de a ne defocaliza de la traiectoria pe care porniseram initial):


O a doua carte ce m-a vrajit inca de anul trecut se numeste The Parable of the Lily, scrisa de Liz Curtis Higgs (ilustratii Nancy Munger). Este povestea unei fetite ce primeste in dar un bulb de floare, de crin, mai precis. Care erau asteptarile ei la vederea pachetelului si care este reactia ei la vederea darului din interiorul ei, dar mai ales cum se termina povestea este extrem de interesant si le poate da micutilor nostri o lectie extrem de frumoasa, in special in zilele in care reinvatam sa fim umili, sa ne multumim cu ceea ce avem, sa pretuim viata si frumosul din jurul ei.
Eu ieri am comandat-o si numar zilele pana cand va ajunge la noi!

Alte carti splendide, pe care le puteti darui micutilor vostri primavara si poate chiar de Paste sunt, in opinia mea, urmatoarele:

Children of the Forest, scrisa si ilustrata de catre Elsa Beskow, despre care am scris atunci cand am povestit despre The Snow Children. Link-ul meu va trimite catre varianta mini a acestei carti (dimensiunile unei carti postale), ceea ce nu inseamna insa ca textul este abreviat sau ilustratiile sunt mai mici sau mai vitrege.
Este o carte fe-no-me-na-la, pe care o puteti relua in studiul fiecarui anotimp in parte, deci merita cu prisosinta investitia. Noi am lucrat deja pe carte, iar in viitorul apropiat am sa v-o prezint in detaliu.
O alta carte geniala, ce are ca protagonisti iepurasii, este Aventurile lui Peter Iepurasul, pe care imi doresc mult sa v-o prezint in viitorul foarte apropiat. Daca imi permiteti un sfat, va recomand sa o cumparati cat inca se mai gaseste pe piata - traducerea ei este minunata (exceptie facand, poate, acordul putin bizar din titlu, pe care pana la urma l-am inteles si acceptat), are ilustratiile originale ale lui Beatrix Potter, deci nu trebuie ratata!
La nebunie ne place The Tiny Seed, carte scrisa si ilustrata de incnfundabilul Eric Carle. Ca sa va dati seama de ce o recomand cititi articolul acesta, scris anul trecut.
O alta carte la care visez cu ochii deschisi de peste un an se numeste Mossy. Este scrisa si ilustrata de Jan Brett (ca si The Easter Egg) si e povestea unei broaste testoase uluitoare, pe spatele careia creste o adevarata gradina in miniatura!
Urmariti ilustratiile magnifice si povestea atat de frumoasa a testoasei numite Mossy, in filmuletul de mai jos:

Recomandarile mele pentru copilasii pasionati de limba engleza sunt: Fat Cat on a Mat si setul de 50 de carticele, My First Reading Library (editura Usborne):

Pentru iubitorii de muzica recomand doua titluri minunate:

Vivaldi's Four Seasons (Anna Harwell Celenza, ilustratii Joann E. Kitchel), o carte scrisa atat de frumos si pe intelesul copiilor, carte din care aflam povestea adevarata din spatele scrierii Celor patru anotimpuri si multe, multe alte informatii pretioase din viata acestui compozitor atat de iubit de catre copii.
Listen to the Birds (Ana Gerhardt, ilustratii Cecilia Varela) este fenomenala! Pe acest site puteti citi din interiorul ei si asculta toate piesele de pe CD-ul ce insoteste cartea.
Este gandita ca o introducere in muzica clasica prin intermediul unei selectii de fragmente in care protagoniste sunt pasarile. 
Cum intruchipeaza flautul, vioara sau pianul "vocea" pasarilor, cum arata pasarile respective si ce caracteristici au, cine a scris muzica aceasta sunt elemente pe care micutii vor fi atat de incantati sa le descopere. 
Noi zile la rand nu ne-am dezlipit de ea!
Iubitorilor de balet le recomand o carte absolut superba, Ballet Stories for Bedtime (editura Usborne), in cuprinsul careia intra sapte povesti celebre, adaptate extrem de bine pentru varste mici si ilustrate foarte frumos.
Orice copilas pasionat de pictura ar topai de bucurie la primirea setului My First Art Collection, pe care l-am zarit in aceasta dimineata pe blogul Carti copii in limba engleza (aici).
Observ ca printre ele se numara si o carte cu stickere, in genul splendidei carti pe care am prezentat-o in acest articol si despre care spun si acum ca e o bijuterie la casa omului!
Versuri frumoase gasiti in cartea Aurorei Georgescu, Poezii pentru cei mici, carte prezentata in acest articol.
Nu in ultimul rand, micutilor pasionati de stiintele naturii le recomand cartile Cum functioneaza Pamantul - Ghid interactiv al uimitoarei noastre planete si Cum se fabrica lucrurile - Povestea din spatele lor, despre care am scris aici.
Mapa educativa Lumea vie (editura Gama) este o sursa senzationala de activitati, in special la inceput de primavara (atat pentru acasa, cat si pentru gradinita sau scoala). Ea va asigura zile intregi de joaca frumoasa, plina de miez si informatii.


Mult soare si lecturi superbe va dorim!

Children of the Forest

$
0
0
Cred ca mi-ar trebui vreo doua zile intregi ca sa descriu aceasta carte, sa va explic ce sursa educationala splendida constituie ea si cat de mult o putem iubi!

O citim pentru nici nu mai stiu a cata oara si am ajuns sa o ducem cu noi si pe afara! Acum inteleg perfect ideea editurii de a crea si varianta mini a seriei de carti semnate de scriitoarea suedeza Elsa Beskow - sunt carti pe care copiii vor sa le poarte in gentute, vor sa le rasfoiasca in timp ce cauta si ei prin locurile de joaca ba o ghinda, ba o papadie, o ciupercuta sau un con de brad.
Asa si intentionez sa continuu sa cumpar intreaga serie, in varianta mini (aici), chiar daca ele exista si in varianta mare.
Cea de fata are dimensiunile unei carti postale, dar nimic nu stirbeste splendoarea ilustratiilor sau placerea lecturii, va asigur! Nu va lasati pacaliti de marimea mica a cartii, povestea nu e deloc scurta sau superficiala, as spune ca, in stilul inconfudabil al literaturii suedeze pentru copii, are mult nerv, esenta, ritm alert si frumusete la superlativ.
Orice copilas caruia i se citeste ceea ce scrie Elsa Beskow se metamorfozeaza! Pana si eu, ca adult, simt ca incep sa-mi tremure mainile la gandul bucuriei pe care mi-o provoaca aceste lecturi. 
M., dupa fiecare poveste de-a ei, este toata un zambet, isi aduna tot felul de lucrusoare de prin casa si improvizeaza o scena, pe care joaca rolurile personajelor din carte.

De ce spun ca este educativa dar si extrem de frumoasa?
Iata povestea pe scurt:
Intr-o padure frumoasa locuia o familie de oameni mititei ce purtau pe cap palarioare rosii, cu buline albe. Stiau ca toata lumea de pe acest pamant iubeste ciupercutele rosii, cu buline albe, deci daca aparea vreun intrus la orizont, rapid se asezau in pozitie de ciupercute si stateau nemiscati pana cand pericolul trecea:

All the children wore red-and-white spotted caps. If strangers came into the forest, they curled up, still as stone, for all the world like four red-and-white spotted mushrooms.
But most of the time they were perfectly safe. Then they played at hide-and-seek with the squirrels, who lived upstairs in the tree.

Autoarea ne face partasi la viata de zi cu zi a acestor omuleti tare simpatici si jucausi.
Joaca si pofta teribila de viata a celor patru copilasi ai lor, Tom, Harriet, Sam si Daisy ii fac pe micutii nostri sa bata din palme de bucurie, sa traiasca intens toate experientele prin care trec micutii protagonisti, sa invete din greselile lor, si nu in ultimul rand, sa aprecieze natura, flora si fauna:
Deep in the forest, under the curling roots of an old pine tree, was a small house. Warm and dry in winter, cool and airy in summer, it was the home of one of the forest people. He lived there with his wife and four children: Tom, Harriet, Sam and Daisy.
Wild strawberries and mushrooms grew by their door and they had all the pots, pans, chairs, beds, tables, knives, forks and spoons they could possibly need.

Eu am ales sa ii citesc M-ei Children of the Forest primavara, dar, cum familia copilasilor padurii este urmarita pe parcursul celor patru anotimpuri, sunt convinsa ca o vom relua ori de cate ori vom trece la alt anotimp.

Cum se joaca acesti copilasi si cum merg ei la scoala alaturi de vietuitoarele padurii, cum isi ajuta parintii, toamna, la strans provizii pentru iarna, ce nazbatii si ce aventuri au prin padure sunt elemente care tin atentia celor mici vie pe tot parcursul lecturii.
Cat de mult iubesc eu aceasta carte?
Atat de mult incat, dupa vreun an de zile in care am admirat cu gura cascata creatiile Celiei Anne Harris, m-am incumetat sa incerc sa creez (din argila polimerica si muschi de padure) si eu Zanute ale Ciupercutelor. Am lucrat mult, recunosc, dar fericirea M-ei la vederea lor a sters cu buretele orice urma de oboseala.
Cat de mult iubeste M. aceasta carte?
Cred ca se vede cu ochiul liber...
Un sfarsit de saptamana plin de soare si joaca minunata va dorim!


(5 ani si 3 luni)



Cenusareasa (carte tridimensionala) merge la...

$
0
0
Va multumim tuturor celor care ati participat la concursul nostru!
Am avut 58 de persoane inscrise, iar castigator a iesit numarul 27.
Felicitari, Carmen, sa va bucurati de carte, sa o folositi sanatosi!
Te rog mult sa imi trimiti, cel tarziu pana luni seara, datale necesare expedierii cartii, pe adresa adresa de e-mail a blogului (micatelierdecreatie@gmail.com).

O seara frumoasa tuturor!

The Usborne Book of Bible Stories

$
0
0
Recomandarea mea de azi este o carte tare, tare frumoasa, ce a starnit in sufletelul M-ei o avalansa de sentimente frumoase. 

Inca de mica, M. are o apetenta aparte pentru Biblii, iar cand a primit-o pe aceasta, dansul ei a fost insotit de chiote nesfarsite de bucurie. De doua zile doar pe aceasta o rasfoieste, cu ea doarme, din ea deseneaza, pe ea o poarta cu ea oriunde merge.
Multumim din suflet, Ioana (Carti pentru copii in limba engleza) pentru surpriza atat de frumoasa!
Da, este o carte tare frumos ilustrata, cu coperti si file din carton gros, lucios, foarte rezistent.
Imi place faptul ca este impartita pe doua sectiuni: sase povesti din Vechiul Testament si sapte din Noul Testament.
Dar, ceea ce o diferentiaza cu adevarat de alte Biblii pe care le are M. este faptul ca ea are drept tinta copilasii ce invata sa citeasca in engleza!
The Usborne Book of Bible Stories (repovestite de catre Heather Amery si ilustrate de Norman Young) a fost scrisa in colaborare cu Betty Root, consultant lingvist, care semneaza si Notes for Parents, ce tine loc de prefata si din care as dori sa citez cateva randuri:

[...] To help achieve this success, first read the whole story aloud to your child and talk about the pictures. Then encourage your child to read the short, simple text at the top of each page, and read the longer text at the bottom of the page yourself.
This "turn about" reading builds up a child's confidence and the fun of joining in. It is a great day when children discover that they can read a whole story for themselves. [...]
Noi deja citim in stilul acesta, iar reultatele M-ei ma uimesc si pe mine, profesor de engleza atata amar de ani. Nu trece zi fara ca ea sa-si bage nasucul curios printre carticelele din setul My First Rading Library, pe care le a-do-ra, deci nu ma mai mira faptul ca iubeste atat de mult si aceasta Biblie.
Chiar si in acest moment, ma pandeste precum un catelus de paza si asteapta sa ii returnez cartea imprumutata pret de cateva momente ca sa scriu articolul...
Inainte de a face acest lucru insa, as vrea sa citez putin si din carte. Am grija ca textul pe care suntem sfatuiti sa ii lasam pe micuti sa il citeasca sa il marchez cu rosu:

They took Jesus to the Roman Governor.
The priest told him lies about Jesus. The Governor didn't want Jesus to be killed but he agreed.
The soldiers beat Jesus.
Then they made him carry a heavy cross up a hill.
He was very tired and often fell down.
Nota: Daca doriti sa comandati cartea, o puteti face contactand-o pe Ioana pe Facebook sau pe pagina mai sus mentionata (cea a blogului).
O duminica senina si frumoasa va dorim!

(5 ani si 4 luni)


In asteptarea Zanei Maseluta (din nou!)

$
0
0
Sa tot fie vreo saptamana de cand inca un dintisor de-al M-ei se clatina foarte, foarte tare. 
Ne chinuim sa il miscam zilnic pentru a-l ajuta sa cada, asteptam, mai si plangem pentru ca ne-am pierdut deja rabdarea si vrem sa vina mai repede zanuta, dar in zadar, dintisorul nu vrea sa plece si pace!
Pregatirile pentru marele eveniment sunt gata, usita este pusa din nou pe perete, M. a avut timp sa ii si deseneze zanei un tablouas, pe care l-am legat cu fundita (ca sa fie mai usor de transportat).
E pregatit si bolutul in care vom aseza dintisorul.
Zanuta Ciupercurelor a fost invitata la o canita de ceai, pe care M. a pregatit-o special pentru noaptea in care zana va ajunge la noi. 
Pentru cele doua micute, mami a modelat un ceainic in miniatura, plus doua canite minuscule, "mari" cat o unghiuta de-a M-ei.
Va promisesem sa revin cu o cutiuta in care vom pastra toate amintirile legate de dintisori ale puiului meu.
Asa arata, dupa ce a trecut prin foarte multe transformari, cutia cu pricina. 
Acum sunt multumita de ea, dar foarte mandra sunt de" gaselnita" din interiorul ei: prin modul in care am legat fasia de tul, am reusit sa obtin un "buzunaras" in care pastram pernuta-dintisor, toate scrisorile primite de la zana, plus un mini-album foto, in care pastram toate fotografiile legate de aceasta tema.
Daca intereseaza pe cineva cum am realizat aceasta cutie, il rog sa imi lase un comentariu la acest articol, voi incerca sa strang toate sfaturile mele intr-un articol-tutorial.
Intre timp, am inceput sa lucrez si la cutiuta pentru pastrat dintisorii (cea care sta ascunsa de ochisorii M-ei, cel putin pana cand va creste). La fel, daca intereseaza pe cineva cum am realizat-o, il rog sa-mi dea un semn de viata.
Promit ca, imediat ce va sosi Zana Maseluta, voi reveni cu un articol in care va voi arata si ce i-a adus aceasta. 
Planul meu este acela de a-i pregati cate un micut dar din partea zanei pentru fiecare din cei 20 de dintisori pe care ii are. Am ajuns cu lista la numarul 15, deci mi-ar prinde bine orice idee mi-ati putea oferi pentru a ajunge la 20. 
Voi detalia totul, toate resursele (inclusiv carti cumparate pe tema dintisorilor): o lista cu micutele daruri pe care le lasa Zana Maseluta copiilor (trebuie sa strangem 20 de idei, dupa cum spuneam), precum si micute surprize pe care le pregateste micutul pentru zana.

Mentiune: 
Cu riscul de a fi, din nou, acuzata ca fac exces de zel, as vrea tare mult ca parintii sa inteleaga ca, desi copilul caruia ii cade un dintisor nu este bolnav, el este, ce cele mai multe ori, speriat si poate chiar in discomfort sau suferita fizica.
Un asemenea copil, un asemenea moment nu se ridiculizeaza sau bagatelizeaza. Trebuie sa aratam compasiune, rabdare si intelegere, trebuie sa le fim aproape si chiar sa ne straduim sa cream putina "magie" pentru ei.
Cum as putea oare uita faptul ca, la varsta M-ei fiind, in urma unei vizite intreprinsa de intreaga grupa de gradinita, toti cei patru incisivi inferiori mi-au fost extrasi deodata, fara ca parintii mei sa fi fost langa mine, fara sa fi stiut ce e acela dentist, fara sa fi stiut ca dintisorii urmau sa imi cada? Ufff, urate amintiri, urata experienta!

Marea mea rugaminte este sa extrageti esenta din propunerile pe care le fac eu pe blog.
Luati ideea, adaptati-o, personalizati, simplificati sau dimpotriva, dar faceti-le micutilor vostri clipele acestea mai usor de suportat.
Trauma pierderii primilor dintisori poate fi una foarte mare, cu repercusiuni importante... Daca putem face, ca si parinti, ceva cat de mic ca sa prevenim acest lucru, de ce sa nu il facem?!

Sa aveti o zi frumoasa si sa ne reauzim sanatosi si voiosi!



(5 ani si 4 luni)


Tutorial pentru cutiutele dintisorilor de lapte

$
0
0
Ma bucur tare mult sa observ ca multi dintre cei care ne cititi sunteti preocupati de evenimentele legate de sosirea Zanei Maseluta in vietile puiutilor vostri!
Imi incep articolul de azi cu vorbele ce imi incheiau articolul de ieri, cu rugamintea sa extrageti esenta din propunerile pe care le fac eu pe blog. Luati ideea, adaptati-o, personalizati, simplificati sau dimpotriva, dar faceti-le micutilor vostri clipele acestea mai usor de suportat.

Cutiutele le puteti realiza din ce doriti voi: carton, lemn, plastic. 
Singura mea observatie e sa aveti grija la cartonul lucios - eu pe o asemenea cutie am lucrat initial si, pe cand totul a fost gata, m-am trezit ca se descojeste toata vopseaua. 

Cutia de pastrat toate amintirile

Dupa parerea mea, o cutie de pantofi (cat timp nu e din carton lucios) este perfecta pentru proiectul acesta.
Atentie: Cutia nu trebuie sa fie foarte mare. Nu uitati, toate lucrusoarele legate de dintisori sunt miniaturi! A noastra este de 23 cm x 15 cm si inalta de 9 cm.
Daca reusiti sa cumparati grund acrilic, veti economisi multa vopsea, dar cel mai important, aceasta se va fixa mult mai bine de zona pe care a fost aplicata.
Eu abia dupa ce doua straturi de grund se usuca temeinic, incep lucrul cu vopseaua. 
Daca decideti sa cumparati o cutie de lemn, aceasta cel mai probabil, va dispune de elemente metalice (balamale, sistem de inchidere), ce trebuie indepartate inainte de a incepe sa lucrati propriu-zis.
Pentru exterior am ales verde, si pentru ca ne place mult, dar in special ca sa ne amintim ca prima vizita a Zanei Maseluta s-a intamplat primavara.
Pentru a imblanzi putin verdele, am dorit sa aplic un strop de auriu. Nu stiu cum se numeste tehnica, pot doar sa va spun cum am reusit sa adaug auriul in asa fel incat verdele de dedesubt sa continue sa se vada, discret, frumos, de efect.
Am cumparat doi bureti pentru pictura (unul mai gros si unul mai subtire). Am atins cu ele voseaua aurie, dupa care am inceput sa tamponez verdele. Am obtinut cercuri mai mici si mai mari, le-am tot suprapus ca in imaginea de mai jos:
Pe interior am dorit ceva si mai bland, asa ca am ales un roz atat de deschis, incat mai ca il poti confunda cu albul. Este o vopsea deosebita, din gama Martha Stewart, cu efect de satin, vopsea ce nici nu mai trebuie tratata cu lac ulterior.
Verdele oliv este marca Pentart, iar auriul este marca Polycolor (numarul 564).
Dupa ce vopseaua s-a uscat, am asamblat inapoi elementele metalice si am inceput sa ornez capacul cutiei.
Va sfatuiesc sa folositi tot ce place mai mult puiului vostru pentru aceasta etapa!

Eu am legat o fasie de tul (nu am lipit-o deoarece vreau sa pot sa schimb, sa mut, sa inlocuiesc daca imi vine vreo idee mai buna). Va spuneam si ieri, in felul acesta, pe interior am obtinut un buzunaras, in care pastram pernuta in forma de dintisor, scrisorile primite de la zana, plus toate fotografiile facute la caderea dintisorilor.
Am printat, pe carton roz deschis, un tipar cu scris de mana (acesta) si din el am decupat o inima inalta de 10 cm. Pe ea am lipit un colaj facut din fotografiile realizate in perioada in care o asteptam cu mari emotii pe Zana Maseluta, deci cand am pozat, pentru ultima oara, toti dintisorii de lapte in formula completa. Este, practic, inceputul acestei calatorii...
O alta inima, de data aceasta de doar 2,5 cm inalta am ales sa o lipesc langa zanuta pictata.
Ca sa le "antichizez" putin, am sters marginile lor de o tusiera maro.
Pe ambele inimioare am prins care o perluta adeziva roz deschis. Le-am cumparat de la librarie si imi plac tare mult, mai ales din cauza faptului ca nu mai trebuie sa folosesc niciun fel de adeziv cand lucrez cu ele.
Am lipit si un plic in miniatura - in el puteti aseza ceva maruntel de tot (eu am decupat un patratel de hartie si am desenat o maseluta pe el). Template-ul il gasiti aici.

Langa plic, am lipit o bucatica de panglica roz (adezivul l-am aplicat intr-un singur punct, nu pe toata lungimea fundei). 
Am scris un mesaj din partea zanutei, am rulat hartiuta si am legat-o cu fundita despre care v-am povestit mai sus. Ori de cate ori M. doreste sa citeasca scrisorica, dezleaga funda si poate lua sulul in manuta, dupa care il legam la loc.

Fetita de pe cutie este, in viziunea mea, Zana Maseluta.
Capul am invatat sa il pictez dupa tutoriale de pe blogul acesta (am folosit acrilice, iar bujorii din obraji i-am obtinut cu ajutorul creioanelor cerate).
Corpul l-am desenat pe o bucata de carton, pe care am lipit dantela. Ea initial a fost alba (cumparata de la raionul de perdele), dar am tinut-o cateva minute in colorant alimentar roz si am obtinut nuanta pe care o vedeti. 
Pe carton bej am imprimat din nou tiparul cu scrisul de mana si am decupat brate si aripi.
Am pus toate elementele laolalta, le-am lipit de cutie si am obtinut zanuta.

Cutiuta de pastrat dintisorii de lapte cazuti

Am folosit o cutie metalica (cea in care gasim bombonele etc), am incercat sa o vopsesc cu acrilice si, desi am aplicat doua straturi de grund, toata vopseaua se descojea extrem de inestetic.
Pana la urma, am invelit-o in intregime in argila polimerica, iar pe margini am fixat panglica roz deschis cu ajutorul benzii dublu-adezive.
Pentru asezat dintisorii, am modelat un disc alb, in care am facut 20 de adancituri cu ajutorulinstrumentului cu bila in varf.
Daca nu dispuneti de asa ceva, cred ca o margeluta infipta intr-o andrea ar inlocui-o cu succes.
Capacul l-am ornat dupa sufletul meu - asa arata inima mea cand ma gandesc la puiul meu, asa vreau sa descopere, cand va fi mare, cutiuta in care mami i-a pastrat dintisorii, cu bobocei de flori si un fluturas care sa ii aminteasca de ziua in care a implinit 5 anisori (in felul acesta am marcat si anul in care a fost vizitata pentru prima oara de Zana Maseluta).
Interiorul cutiei inca nu este terminat - imi doresc sa realizez un disc din hartie, un fel de grafic ce sa ne ajute sa tinem evidenta ordinii in care au cazut dintisorii, iar pe partea interioara a capacului vreau sa lipesc o fotografie de-a M-ei, pe care sa ii scriu si numele.

Mentiune: Daca doriti sa lucrati tot pe cutiuta metalica, dar nu vreti sa o imbracati in argila, va sfatuiesc sa alegeti una argintie, sa aplicati doar dantela, panglica si pe capac sa lipiti un disc de carton, pe care sa asezati elemente ce il pasioneaza pe micutul vostru mai mult sau o fotografie de-a lui.
In speranta ca tutorialele mele va vor ajuta, va urez mult spor la treaba!
Ne-am bucura enorm sa vedem creatiile voastre si chiar sa le publicam in sectiunea "De la cititorii nostri", ce se deruleaza pe coloana din dreapta a blogului nostru.
O zi minunata sa aveti!


(5 ani si 4 luni)



My Very First Sticker Art Gallery

$
0
0
Azi doresc sa va prezint una dintre fenomenalele carti ce alcatuiesc setul Usborne, My Very First Art Collection, cu promisuinea ca voi reveni si cu celelalte doua cartilele in momentul in care le vom achizitiona.
Daca aveti copilasi pasionati de stickere, de culori, de pictura sau daca doriti pur si simplu sa le dezvoltati motricitatea fina folosindu-va de imagini de calitate, aceasta este cartea perfecta.

Se numesc, pe buna dreptate "My Very First..." deoarece nu se doresc a fi exclusiv carti din care micutii sa recunoasca opere de arta celebre, deci sa aiba in prealabil cunostinte din acest domeniu, ci mai degraba se doreste a fi o introducere in lumea fascinanta a picturii sub forma de joc.
Scrisa de Sam Lake si ilustrata de catre Carles Ballesteros, My Very First Sticker Art Gallery e structurata pe 11 capitole: Pictures of people, Everyday life, Boys and girls, Land and sea, Light and colour, Birds and beasts, New ideas, Shapes and patterns, Photographs in art, Sculpture garden, My exhibition.
Ceea ce ador la aceasta carte este faptul ca, printre cele peste 260 de abtibilduri frumoase, viu colorate, se numara atat reprodureri ale unor tablouri celebre, cat si numeroase piese cu ajutorul carora cel mic isi va construi propriile lucrari, pe care le va aseza in propria sa expozitie!
M. lucreaza de doua zile pe aceasta carte si pare a nu se mai putea desparti de ea! 
A creat fete umane, copacei, chiar si pe Capitanul Hook si l-a imaginat din frunze! Cat a fost de fericita cand a realizat primul ei peisaj!
Un al doilea aspect ce mi se are extrem de util il constituie prezenta, in partea de jos a cartii, a unor copilasi ce pun intrebari sau fac tot felul de constatari inteligente - cuvintele lor ii ghideaza si pe micutii nostri catre elementele-cheie de pe fiecare pagina.
Spre exemplu:

This artist covers her artwork in spots and dots, from sculptures like this pumpkin to entire rooms.
The dots go from big to small, making the pumpkin look extra curvy.
Tare interesanta mi s-a parut si ideea de a-i provoca pe copii sa gandeasca ei insisi, sa isi dezvolte imaginatia, nu doar creativitatea:

You could stick these visitors in the exhibition room...
...and give them something to say, using these speech bubbles.
Noi vom continua si azi sa ne delectam cu jocurile propuse in cartea aceasta, iar pe voi va invit sa ne treceti pragul casutei virtuale si maine, cand voi recenza un alt set de carticele (tot de la editura Usborne, tot pline de stickere) destinate exclusiv fetitelor de aceasta data.

Nota: Cartile le puteti achizitiona de pe blogul Ioanei, Carti engleza pentru copii, la pret redus (pretul intregului set va fi de 18 lire sterline incepand cu data de 1 mai).
O zi senina si multa inspiratie va dorim!

(5 ani si 4 luni)


Sticker Dolly Dressing Activity Pack

$
0
0
Imi si imaginez ce chiote de bucurie va scoate M. atunci cand va primi aceasta gentuta cu patru carticele!

Ea inca nu le-a vazut, dar cu siguranta va voi tine la curent cu reactiile si impresiile ei. Deocamdata pot doar sa anticipez cat de incantata va fi "sa imbrace" cu ajutorul abtibildurilor printese, zane balerine si papusi.
Sticker Dolly Dressing Activity Pack (editura Usborne) poate constitui un excelent cadou pentru micuta voastra sau, de ce nu, pentru ea si trei prietene de-ale ei.

Toate cele patru carticele au un tipar comun: au cate trei protagoniste, ce ne sunt prezentate la inceputul cartii, dupa care devenim martorii activitatilor lor cotidiene si nu numai.

Deoarece stiu ca aceasta ii va placea M-ei cel mai mult, am sa v-o prezint in detaliu pe cea cu zane.
Are format A4, 16 pagini impartite pe capitolele: Meet the fairies, Flower garden, Going to a party, Rainny day, Morning Dew, Flying in the moonlight, Harvest time, Chasing Snowflakes, Fairy wishes, plus 6 pagini cu autocolante.

Iata cateva fragmente din carte:

Meet the fairies

Hazel, Rosie and Willow are three magical fairy friends. They fly around together, looking after the trees in the woodlands and the flowers that grow in a meadow.

This is Hazel. She's always on the move, fluttering among the flowers and dancing through the treetops. [...]
Flower garden

In a corner of the meadow, there's a special flower garden that the fairies love to visit. Every day they sprinkle magical water over the flowers to help them grow.

Harvest time

The fairies are flitting through the cornfields, collecting grains of corn and juicy berries for their store cupboards. Willow likes stopping to talk to the friendly field mice who make their nests at the edge of the field.
Si un colaj cu autocolantele din aceasta carte:
Multumim din suflet pentru minunata surpriza, Ioana!
Un sfarsit de saptamana minunat va dorim, nu doar cu pregatiri si curatenie de Pasti, ci si cu joaca si lecturi frumoase alaturi de micutii vostri!


(5 ani si 4 luni)


Hainute noi pentru peretii nostri

$
0
0
Voi ce parere aveti despre stickerele decorative? Le-ati folosit vreodata?
Eu de cand ma stiu am fost atrasa de stilul minimalist, de discret, asocieri frumoase si blande de culoare dar, trebuie sa recunosc, aceste preferinte ale mele imi dau intotdeauna mari batai de cap atunci cand vine vorba de decorat interiorul casutei noastre - ma decid foarte greu, modific de zeci de ori pentru ca, pana la urma, sa aleg tot ceea ce e mai simplu, mai lipsit de zorzoane sau artificii.
Daca dintotdeauna am preferat peretii albi, cu micute accente de culoare, recunosc din nou, de cand M. a venit in vietile noastre, foarte multe dintre preferintele mele au fost surclasate de catre ale ei. 
E drept, e la fel de tipicara ca si mine atunci cand vine vorba de ordine, de curatenie, dar ea este si cea care m-a invatat pe mine sa ma bucur (si) de culori vii, de mult-criticatul roz, spre exemplu, in fata caruia, vazand cat de fericita o face pe M., am cedat abia de vreun an incoace.
Prima schimbare majora a constat in schimbarea masutei la care ea lucra si trecerea la masa cea mare. Atunci mi-am dat seama cat de mult s-a inaltat, ca incetisor se apropie scoala si ca va trebui sa ne regrupam si reorganizam in intregime spatiul micut in care locuim.
Acum insa, incep sa ma gandesc si imi fac planuri cu privire la modul in care mi-as dori sa arate camera ei, ne-am ales deja dulapior si patut albe, delicate, baldachin etc.
Daca mai avem micute divergente, stim cu exactitate ca ne plac peretii albi, copaceii, pasarile, florile, fluturasii si zanutele.
Tot cautand idei, zilele trecute am descoperit niste stickere decorative pentru copii atat de frumoase, incat m-au pus serios pe ganduri. I-au placut si M-ei le nebunie si, mai mult ca sigur, vom cumpara unul pentru camera ei. 
Ce spuneti despre stickerele acestea ( le gasiti pe site-ul Stickero la preturi reduse si pana la 50%)? 
Eu le ador, imi transmit asa o stare de bine!
Evident, nu m-am putut abtine, am aruncat un ochi asupra stickerelor decorative din celelalte categorii si am ales doua minunatii despre care voi scrie impresiile dupa ce le vom monta.

Ah, si parca pentru stickerele de mai jos as renunta pana si la obsesia mea cu peretii albi!

O saptamana frumoasa, cu multe rasete de copii va dorim!



Ouale de Paste

$
0
0
Dintotdeauna am preferat ca ouale de Paste sa le vopsesc in rosu, totusi, anul trecut am dorit sa le dau un aer mai gratios, deci le-am imbracat in dantela inainte de a le cufunda in vopsea. Ar fi trebuit sa obtin un rosu dantelat, fragil si elegant, dar nu s-a intamplat asa. Nu stiu exact unde am gresit, dar rezultatul a fost un fiasco total.

Cunoasteti deja iubirea mea pentru dantela, deci cred ca nu va mirati ca nu m-am dat batuta si anul acesta am mai incercat ceva ce sper ca va va inspira si pe voi si ca o sa va placa.
Am decis sa vopsesc in rosu foarte putine oua, pe care M. sa lipeasca abtibilduri, sa le decoreze asa cum doreste ea.

Drept decor, insa, am realizat impreuna cu ea si tati un "copacel" (am prins laolalta mai multe crengute gasite pe afara) in care am atarnat 15 oua din polistiren.
Nu am cuvinte sa va descriu entuziasmul si bucuria M-ei! Pana si tati a ramas cu gura cascata cand a ajuns ieri seara acasa si a vazut rezultatul final.
Iata cateva dintre trucurile pe care le-am folosit eu:
~ Cinci oua le-a vopsit M. in roz, iar trei in verde pastel.
Am folosit un ac lung pentru a trece firul de canepa pe toata lungimea oului. Am folosit si o perluta, care sa innobileze oul.
Pe mijlocul acestuia am lipit un "brau" discret de dantela.
Si iata cum m-am jucat pornind de la aceasta tema:

~ Pe oul acesta am aplicat, atat servetel (cu tehnica decupajului), cat si bucatele de dantela decupata. 
In loc de fir de canepa, am folosit o bucatica de panglica ingusta, iar cand totul a fost gata, am aplicat si o fasie foarte ingusta de dantela, pe toata inaltimea oului. 
Sfatul meu: Pentru a obtine acest efect de "neglijent", nu taiati serveletul cu foarfeca, ci rupeti-l cu mana de jur imprejur si suprapuneti apoi elementele pe care le lipiti pe ou.

~ La acesta, peste braul de dantela am legat un fir de canepa, si un nasturel.
~ Aici, perlutele si fundita din canepa au luat locul nasturelului.
~ Iar la acesta, un brau ingust de verde oliv si pietricele (recuperate de la cercelusi dezafectati) au fost suficiente pentru a crea toata magia.
Daca va incanta ideea, puteti trece un fir mai lung de canepa sau de panglica ingusta prin 5, 6 oua si veti obtine o frumoasa coronita de agatat pe o crenguta din "copacelul" vostru sau de pus pe usa/perete. Faceti o funda frumoasa, decorati ouale si obtineti o minunatie.
~ Parte dintre ouale albe le-am decorat intr-un stil vintage, pe care il ador pur si simplu! 
Fragmente de servetel aplicate pe oua au fost invelite (precum niste coconi) cu fasii late de aproximativ 3,5 cm de dantela usor elastica.
Nu am folosit adezivul decat atunci cand am ajuns la capatul fasiei de dantela.
Pentru agatatoare si pentru a lega oul pe mijloc am folosit de data aceasta fir de bumbac mercerizat (bej). Am atasat si un charm, care sa se potriveasca cu "capacelul" metalic din varful obiectului decorat.
Ma innebuneste ideea aceasta de straturi, de imagine ce se zareste discret de sub dantela!

~ Tot in dantela, dar de data aceasta ingusta de 2 cm, am imbracat alte doua oua, iar in capatul de sus le-am atasat cate o margeluta din sticla de Bohemia. Imi place efectul, ador ideea de cocon!
~ Doua oua am ales sa le imbrac in intregime in fir de canepa.
Am realizat mai intai agatatoarea din organza, dupa care am aplicat adeziv pe jumatatea superioara a oului. Am inceput sa infasor firul de canepa din zona in care se afla agatatoarea si am ramas uimita sa vad ca in 5 minute totul era acoperit, lipit, terminat.
Am ales tot movitul braului, de data aceasta din dantela de bumbac. Niste nasturei verzi si putina funda in aceeasi nuanta au fot suficiente pentru gusturile mele.

Observatii: Sfatul meu este sa nu folositi un lac lucios pentru a proteja vopseaua de pe ouale decorate in stilul acesta. Alegeti un lac ce sa pastreze aspectul acesta de mat, iar rezultatul va fi mult mai elegant.
Si un al doilea sfat este acela de a desface firul de canepa in trei fire mai subtiri, care vor arata infinit mai bine pe oua decat unul gros.

In paralel cu aceasta activitate, noi am terminat de parcurs Benjamin's Box, M. a dorit sa picteze din nou ouale din lapbook, iar acum suntem in plin stundiu al Genezei (dupa activitatileacestea).
In speranta ca articolul meu va este util, pana dupa sarbatori va lasam cu bine, va dorim sa fiti sanatosi, linistiti si fericiti, sa aveti familia si prietenii aproape!

Paste fericit!



(5 ani si 4 luni)


Primavara, brat la brat cu Mozart

$
0
0
Bine v-am regasit, dragii nostri!
Daca va intrebati cu ce ne-am ocupat timpul in pauza aceasta de blog, pot sa va spun doar ca nu am lenevit deloc - studiem intens la pian pentru recitalul din mai, citim mult si ne delectam cu muzica tare, tare frumoasa.
Asa ne-am inceput noi primavara anului 2014 - invatand despre Mozart si Vivaldi, citind si incercand sa invatam bucatele de piese scrise de catre cel care ramane maestrul prin excelenta al pianului, Mozart.

Mozart si curcubeul muzical

Faptul ca suntem iremediabil topite dupa Povestile din Padurea Muzicala, scrise de Cristina Andone, nu mai este pentru nimeni o surpriza. La fel, faptul ca Mozart si curcubeul muzical este cartea ce m-a determinat pe mine sa comand intreaga colectie nu cred ca mai este pentru nimeni o noutate.
Stiu doar ca nici noi nu mai stim pentru a cata oara recitim aceasta carte, pe care va recomand sa o parcurgeti impreuna cu puiutii vostri ori de cate ori acestia au o stare sufleteasca mai proasta, dar nu numai!
Pentru prima oara am scris despre aceasta carte aici si da, nici acum entuziasmul nostru nu a palit in vreun fel: este o gura de aer proaspat chiar si atunci cand o stii pe de rost, o sursa de buna dispozitie si incarcare cu energie pozitiva, exact asa cum este muzica lui Mozart.
In Padurea Muzicala, Mozart e cunoscut drept cel mai bun doctor impotriva supararii. In casuta lui, cu ferestre pe toate cele patru laturi, soarele intra mereu, poposind ba pe clape, ba pe strune, ba pe mustatile lui Allegretto. Iar dulapurile spiridusului sunt pline cu tot felul de borcane si borcanase cu cele mai ciudata etichete: "Dulceata de zambete", "Sos de topaiala" sau "Gem de ras". Sigur, Mozart e muzician, nu doctor, dar acest lucru nu este foarte clar pentru iepurasii pe care i-a salvat ieri de gripa tristetii sau pentru puii de caprioara vindecati toamna trecuta de imbufnare.
Cunosti vreun copil trist, plictisit sau bosumflat? Trimite-l la Mozart sau, daca nu are timp de calatorit, spune-i sa asculte muzica cea senina a spiridusului.
Am facut si un joc ad-hoc: am adus pe masa figurinele din tubul safari (Instrumente muzicale), iar pe M. am legat-o la ochi (asa cum obisnuia Mozart sa cante la pian). 
Prima sarcina pe care a primit-o a fost aceea de a identifica flautul atat de iubit de catre Mozart. Dupa aceea am lasat-o sa simta fiecare figurina in parte si sa imi spuna cum se numeste.
Tare mult i-a placut aceasta joaca!
Mi-a fost atat de drag sa ii modelez din argila polimerica pe Allegretto si pe Mozart, chiar daca acestuia din urma i-am refacut capul de patru ori. 
M. ii iubeste enorm!

The Magic Flute

Am mers cu studiul lui Mozart mai departe si am abordat "Flautul fermecat", in versiunea Kyrei Teis (The Magic Flute). 
Este, dupa parerea mea, cea mai frumoasa si accesibila pentru copii editie existenta pe piata pe aceasta tema: ilustratiile sunt senzationale, iar textul deloc incarcat, deloc incalcit, adaptat copiilor care se intalnesc pentru prima oara cu aceasta poveste.
Ilustratiile fac ca intreaga poveste sa para a fi pusa in scena, parca pregatindu-l pe copilas pentru termenul de "opera": ea incepe cu distributia, exact la fel cum vedem pe afisele marilor spectacole de gen.
Iata si cum suna povestea, pe care M. a inteles-o si iubit-o din prima clipa:

Once upon a time, on a day that seemed like any other, Prince Tamino was out hunting in the forest. [...] Suddenly - SNAP! SIZZLE! ROAR! A huge dragon crashed through the trees, its flaming mouth wide open. "Help! Help!" Tamino shouted as he ran through the forest as fast as he could, the roaring just a few steps behind him. 
"I can't run any farther!" he exclaimed, collapsing to the ground, unconscious.
As Tamino prepared to leave on his quest, the three ladies approached.
"Poor Tamino," cooed the first lady. "The forest is so dangerous."
"We must help him," said the second.
"Tamino!" called the third. "Here is a gift to protect you on your journey - a magic flute. When you play it, you will charm both man and beast."
"And you, Papageno," scolded one of the ladies, "as punishment for claiming that you killed the dragon, you must go with Tamino through the dark forest to Sarastro's Temple of Light."
Povestea se scurge frumos si are, evident, final fericit: Tamino se casatoreste cu Pamina, iar Papageno, cu Papagena.
Oare cate zile la rand casuta noastra a rasunat de "trilurile" M-ei, care incerca sa ii imite pe cei doi? As fi tare curioasa sa stiu cum au reactionat puiutii vostri la ascultarea acestui fragment fabulos:


Cartea de incheie exact la fel cum incepe, cu o imagine ce pare a fi rupta din opera cu acelasi nume, dupa care urmeaza date biografice despre Mozart si foarte interesante idei de activitati pe marginea "Flautului fermecat".

Flautul

A fost un prilej excelent sa reluam capitolul "The Woodwind Section", din cartea Orchestra, pe care v-o recomandam cu mare caldura.
Am confectionat si noi un flaut, dupa indicatiile de aici, iar M. a tot alternat suflatul in el cu suflatul in fluierasul din lemn.

"Cantec de primavara"

Pentru aceasta tema, s-a straduit foarte, foarte mult - a invatat sa cante cu mana dreapta (cu programul Soft Mozart) "Cantec de primavara", o piesa de nivel 4 (cand ea este inca la nivelul 1 dupa 3 luni si jumatate de studiu):


De cand stie ca Mozart canta cu ochii inchisi la pian, se ambitioneaza si ea sa incerce acest joc, ce ei i se pare distractiv din care afara. Iata un micut fragment din piesa de mai sus:


"Dulceata de zambete", "Sos de topaiala", "Gem de ras" la discretie va dorim!


(5 ani si 4 luni )



My Very First Art Colouring Book

$
0
0
Vinerea trecuta a ajuns la noi pachetelul de la Ioana (Carti engleza copii). Cu aceasta ocazie ne-am intregit setul pentru arta, My Very First Art Collection, pe care ni-l doream atat de mult si despre care pot sa spun ca este mult, mult peste asteptarile mele!

Vi-l recomand cu cea mai mare caldura, cu atat mai mult cu cat doar maine, 30 aprilie, se mai afla la reducere considerabila fata de pretul lui intreg.
My Very First Art Sticker Gallery am prezentat-o in acest articol, iar azi am sa vorbesc despre My Very First Colouring Book, urmand ca despre ultima carte din acest set, My Very First Art Famous Paintings, sa vorbesc in viitorul foarte apropiat.
Sunt atat de entuziasmata de cartile acestea, incat cred ca M. s-a molipsit si a parcurs cartea de colorat din scoarta in scoarta (ceea ce nu s-a mai intamplat pana acum)!

Repet ceea ce spuneam in prezentarea primei carti: colectia se numeste, pe buna dreptate, "my very first", asta insemnand ca pana si cei mai micuti dintre iubitorii picturii/coloratului sau desenatului pot obtine rezultate remarcabile urmand pasii indicati. 
Un al doilea aspect pe care l-am remarcat si pe care il apreciez foarte mult este legat de abtibildurile ce insotesc primele doua carti. Cei mici se razgandesc repede, ezita mult, nu au precizia adultilor, deci stickere-le acestea se pot dezlipi cu mare usurinta si refolosi ori de cate ori e nevoie. Noi, acolo unde am vopsit cu acrilice tablouasul din carte, am folosit chiar o bobita de adeziv de hartie pentru a prinde abtibildurile mai sanatos.
Ce mai iubesc la nebunie este faptul ca hartia din care sunt realizate cartile acestea este atat de groasa incat poti picta cu tempera, cu acrilice fara sa o incretesti, fara sa strici in vreun fel aspectul final al acesteia!

Scrisa de Rosie Dickins (editura Usborne), My Very First Art Colouring Book contine 15 tablouri celebre, 2 pagini de stickere si 15 schite/reproduceri ale tablourilor prezentate in carte, schite pe care cei mici le vor transforma in propriile lor lucrari. 
Indicatiile sunt simple, clare, iar abtibildurile vin sa innobileze si sa inveseleasca mult lucrul copiilor.

Iata cateva dintre lucrarile din carte:

This picture shows a woman wearing a traditional Japanese dress called a kimono.
Kimonos are long robes tied with a big sash - all made from specially decorated fabric.
The picture was printed with coloured inks, creating neat, smooth patches of colour.
Desing your own kimono by colouring and adding stickers.
Woman playing with a kitten, by Toyohara Chikanobu
Sheep, by Franz Marc
Water Lillies, by Claude Monet
Padmini, by Julian Opie
Mystical Head - Raven's Wing, by Alexej Jawlensky

Si abtibildurile:
Iata cum am lucrat noi: mi-am dorit ca, pentru acest proiect, sa folosim toate materialele conventionale si neconventionale ce ne trec prin cap.
Am amestecat acrilicele cu acuarelele si tempera, creioanele clasice cu cele cerate, cariocile clasice cu cele acuarelabile.
Ba chiar M. a avut o idee ce m-a surprins si bucurat profund: a cerut creta ei colorata, si-a adus un cutitas de-al ei (ce nu taie) si a scrijelit creta pana cand a obtinut o pulbere fina de tot. Folosindu-si degetelele inmuiate in creta respectiva, a obtinut un tablouas de toata frumusetea!
Cel mai mult i-a placut sa picteze Anemonele lui Raoul Dufy. Singura-singurica a colorat intregul tablou (cu creioane acuarelabile), dupa care a aplicat cu ajutorul pensulei un strop de apa si a obtinut un spectaculos efect de acuarela. Abtibildurile au fost cireasa de pe tort!

Iata si cateva dintre lucrarile M-ei:
Si pe cea ce mie imi place cel mai mult:
Cand credeam ca le-am vazut pe toate, am aruncat o privire in cea de-a treia carte din set si iarasi am ramas cu gura cascata. Atunci am realizat ca activitatile din cele trei carti pot fi complementare (dar nu depind una de alta). 
Sunt foarte impresionata de modul in care este legata (cu spirala), de activitatile numeroase si atat de inspirate ce sunt propuse si in ea!
Va las si pe voi sa aruncati un ochi, dar va promit ca revin cat de curand cu un articol detaliat:

Culoare, veselie si spor in toate va dorim!



(5 ani si 4 luni)

Tabel 100 Montessori - concurs

$
0
0
De Pasti, pe langa doua carticele, M. a primit si acest tabel Montessori nemaipomenit. 
Am sperat sa ii placa, sa-l gaseasca interesant, dar reactia ei, modul in care s-a jucat zile la rand au depasit cu mult asteptarile mele, cu atat mai  mult cu cat nu mai facuseram matematica (la modul organizat) de ceva timp.
Acest superb material didactic i-a ordonat cunostintele, a facut lumina prin zonele unde era nevoie, deci sunt extrem de multumita de el si il recomand din tot sufletul.

Dar stiti care este cea mai mare surpriza? Dragii nostri prieteni de la Famous Kids s-au gandit sa bucure inca trei copilasi cu acest tabel montessorian! Asadar, trei dintre cititorii nostri vor castiga, prin tragere la sorti, cate un asemenea tabel, iar asta ma face sa sar in sus de bucurie!
Dar haideti sa vi-l prezint asa cum il percep eu in urma multelor ore pe care le-am petrecut lucrand pe el.
Dupa parerea mea, motivul principal pentru care a fost creat acest tabel este acela de a-i arata copilului cum cantitatea se trasforma din ceva abstract, in ceva conctret: una e ca micutii sa numere pana la 50, 100, 1000 si alta e ca ei sa puna manuta pe fiecare farama din acesti 50, 100, 1000.
De fapt, toti copiii au aceeasi reactie la vederea celor 100 de piese ce alcatuiesc setul: "Ce multe sunt, mami!!! Nu credeam ca sunt CHIAR atat de multe!"

Iata cum l-am folosit noi pana acum:

Asezarea numerelor:


Am urmat indicatiile din acest filmulet si ne-am pus si noi pe treaba.


M. a facut gramajoare de cate 10 patratele (1-10, 11-20, 21-30 s.a.m.d), dupa care a inceput sa le aseze in baza de lemn.
In acest exercitiu eu vad beneficii multiple - copilul invata sa sorteze, sa numere, dar face si un excelent exercitiu motric, de focalizare si, nu in ultimul rand, de rabdare!



Mai mic, mai mare


Ne-am amintit de lectiile de cand M. era mai micuta, am adus pe masa "gurile de crocodil" (pe care le-am folosit aici), dar si bastonasele cu margelute (despre care puteti citi aici).
I-am asezat M-ei perechi de numere pe masa, iar ea a folosit margelutele pentru a le "compune".
Stiti cat ii este de usor copilului sa "vada" cum 15 este mai mic decat 79? 
15 are drept cifra a unitatilor 1 margeluta, pe cand 79, incepe cu 7. Este un motiv suficient pentru a-si da seama care numar e mai mare.
Povestea pe care nu o uita niciodata este aceea ca intotdeauna crocodilul cel flamand va prefera sa manance numarul mare mai intai. Acesta este motivul pentru care intotdeauna gura acestuia se indreapta inspre numarul mai mare intr-o comparatie.
Sfatul meu: Nu grabiti copilul! Lasati-l sa se joace, sa creeze povesti pe marginea acestei idei, iar informatia i se va intimpari infinit mai temeinic in capsor. Pe M. cred ca voi incepe sa o inregistrez, caci insemnarile mele nu mai tin pasul cu ritmul in care inveteaza povesti in permanenta si absolut oriunde s-ar afla si ce ar face.

Crescator, descrescator:


Mergand pe acelasi fir, am rugat-o pe M. sa inchida ochisorii si sa aleaga cate doua numere, sa decida care dintre ele este mai mic si sa le aseze pe suport, fie in dreapta, fie in stanga "gurii" de crocodil:
Dupa ce numerele au fost asezate, M. a sortat fiecare coloana de la mic, la mare.
Jocul a fost solicitant, dar ne-am folosit de trucul de mai sus, cel cu margeluta ce indica cifra unitatilor dintr-un numar.
Am inceput cu cifrele (1-9), dupa care am trecut la numere prin eliminare: 
"Care sunt cele ce incep cu 1? Sorteaza-le, te rog. Trecem la cele care incep cu 2 s.a.m.d."


Labirint


Nu este pentru prima oara cand parcurgem aceste materiale, dar de data aceasta treaba a mers infinit mai usor decat in trecut. Se pare ca M. chiar a inteles mecanismul insiruirii numerelor, chiar pricepe teoria cu cifra unitatilor, a zecilor si a sutelor. I-a placut la nebunia sa alcatuiasca labirinturi printre numerele de la 1-100!
Aici puteti citi in detaliu despre aceste fise printabile.


Puzzle - tabel 100 Montessori


Mi s-a parut foarte interesanta ideea acestui puzzle din hartie. Am taiat eu tabelul asa cum am dorit, iar M. nu s-a dezmintit nici de aceasta data de pasiunea ei uriasa pentru aceasta indeletnicire.


Numaram pe sarite


Pe sarite am numarat pentru prima oara aici si tare curioasa am fost sa vad cum se descurca acum M.
Combinati acest tabel cu discul Waldof, pe care noi am lucrat aici si luati o mare greutate de pe umerii copilasilor vostri.
.
Am luat acest film drept punct de plecare:


Si spun ca s-a descurcat onorabil:


Stiti ce imi place mult la numaratul pe sarite folosind tabelul acesta? Faptul ca pe suport raman numerele impare, iar pe masa, cele pare. Deci, copilul poate exersa si vedea, simultan, atat numaratul pe sarite al numerelor pare, cat si al celor impare.


Intrecere

M-ei ii place mult sa se ia la intrecere cu tati, deci am gandit un joc ce se joaca contra cronometru si suna cam asa:
Primului jucator i se spune sa aleaga, cat poate el de repede, spre exemplu: toate numerele ce se termina in 3 sau toate numerele compuse dintr-un singur numar (1-9) sau toate cele care se termina in 0 sau toate cele ce incep in 7. 
Se pot gasi o infinitate de idei, cele de sus sunt doar orientative.
Important este sa aveti un cronomentru pe-aproape ca sa puteti compara timpii celor doi jucatori. Faceti un tabel si notati rezultatele, iar la sfarsit vedeti care dintre ei a fost cel mai harnic!
Am obtinut linii verticale si orizontale de toata frumusetea!
Idei de joaca folosind acest tabel sunt foarte multe si de-abia astept sa ne scrieti, cum l-ati folosit si voi!
Eu deja imi fac planuri pentru cand il vom folosi la adunari, scaderi si chiar inmultiri si impartiri.

Asadar, daca doriti sa castigati unul dintre aceste tabele, va invit sa va inscrieti la concursul care incepe in acest moment si se termina vinerea viitoare, adica in data de 9 mai, seara.

Conditiile de participare sunt urmatoarele:

1. Lasati comentariu la acest articol, in care ne povestiti de jucarii/materiale v-ar placea sa cumparati de la Famous Kids sau ceea ce deja aveti de la ei si ne recomandati si noua. Rasfoiti paginile lor cu produse, eu sunt topita in special dupa cele montessoriene.
Noi avem acest kit de invatare a conceptului de timp, dar descopar, cu mare entuziasm, la un pret mai mult decat decent pentru un material montessorian, si ceasul didactic ideal, folosit in invatarea citirii orelor, minutelor, secundelor.
2. Insist in a va ruga sa va semnati cu numele vostru intreg atunci cand lasati comentariul. Cu tot regretul, lipsa acestuia va atrage dupa sine descalificarea automata, deci stergerea comentariului din partea mea.
Fac acest lucru pentru a evita situatia cel putin urata iscata la un concurs precedent, cand o mamica, profitand de faptul ca purta prenumele castigatoarei de drept, a reptins ca este posesoarea premiului.
Va multumesc mult pentru intelegere si va urez bafta cat cuprinde, multumim, Famous Kids, pentru daruri!


Si acum, la matematica cu noi toti! Haideti sa le aratam copiilor nostri cat de frumoasa si usoara e!


(5 ani si 4 luni)



The Rainbabies

$
0
0
Autoarea Laura Krauss Melmed, si ilustratorul Jim Lamarche fac o pereche de neegalat atunci cand vine vorba de cartile pentru copii.
Stiti cum e The Rainbabies? Ca un pansament pus pe o rana dureroasa. E ca o ploaie racoritoare si proaspata dupa o luna intreaga de arsita, ca parfumul ademenitor al liliacului pe o strada banala si anosta.

Initial, ai senzatia ca seamana izbitor de mult cu celebrele "Degetica", "Neghinita", "Pinochio", dar foarte repede realizezi are ceva in plus, ca duce povestea intr-un punct mai inalt si mult mai interesant, atat pentru sufletul copiilor, cat si al parintilor lor.

Singura suparare ce apasa pe umerii sotilor-protagonisti ai cartii este aceea de a nu avea un copilas:
In a small house in a green meadow lived an old woman and her husband of many years. Food they had aplenty and good roof over their heads, and the river ran close to their door. But the thing they wanted most was the thing they lacked: a child to call their own.
The days of good honest work left little time for pining. But when twilight fell, the old woman would sit down at her table and sigh. "If children grew in flowerpots or blew down the chimney with the March wind, what a lucky woman I would be!"

Legenda spune ca norocul ii va surade oricui este atins de ploaia ce cade pe timp de luna plina.
Cum se aleg cei doi batranei cu 12 bebelusi ai ploii, mici cat degetul mare de la piciorul proaspetei mamici, cate sacrificii, cata determinare din partea celor doi parinti, cata iubire si grija revarsa ei asupra micutilor sunt elemente care ne rascolesc sufletele, ne aduc lacrimi pe obraji, indiferent de varsta pe care o avem.
Povestea este tumultoasa si nu ne da pic de ragaz sa ne tragem sufletul - convingeti-va singuri urmarind filmul de mai jos (atat lectura, cat si montajul sunt de exceptie):


Ce ziceti? Nu-i asa ca este o carte senzationala si atat de emotionanta despre cat poate un parinte sa-si iubeasca copilul, despre efortul si sacrificiile pe care le fac parintii pentru binele puiutilor lor? 
Pe de alta parte, ne aminteste si noua, parintilor, cat de fragili si "avizi" de afectiune sunt copilasii nostri!
Nu in ultimul rand, in secventa in care mama alearga innebunita sa isi salveze cel de-al 12-lea bebelus (cu toate ca mai avea inca 11) pe mine m-a emotionat pana la lacrimi. Vad in ea o o lectie deosebit de importanta, in special pentru copiii ce au fratiori - este dovada ca parintii isi iubesc la fel mult toti copiii, indiferent cati ar avea.

"Mother Moonshower" le aduce in dar un bebelus de om, pe fetita pe care cei doi o vor numi Rayna.
Insa, inainte de a o lua pe ea in brate, mamica se desparte de cei 12 bebelusi pe care ii ingrijise cu atata iubire pana in acest moment - este episodul in care eu vad acumulata cea mai multa emotie, iar ilustratiile contribuie extraordinar de mult la rascolirea sufletelor noastre:

"My dear old man and woman", she said, "I'm the Mother Moonshower. On the night of the last fuul moon, I gave my rainbabies into your care.

What loyal and loving caretakers you have been! You protected them from dangers born of water, fire, and earth. You refused the offer of great riches to keep the babies with you. You have proven yourselves the worthiest of parents."
"Wait! cried the old woman. She bent to the silver basket, touching her lips softly to the forehead of each sleeping rainbaby. Each one smiled in turn without waking."

Craft - bebelus si patut

Tare mult ne-a impresionat cum mamica le face puiutilor patut intr-un sertar!
Am improvizat si noi un asemenea locsor caldut, dar nu intr-un sertar, ci intr-o cutiuta ce se deschide precum un sertar. 
Perfecta pentru un asemenea proiect este o simpla cutie de chibrituri, dar daca aveti nevoie (cum a fost cazul nostru) de o cutie putin mai inalta, mai mare, puteti confectiona voi insiva una, urmarind indicatiile din acest tutorial.
Bebelusi puteti realiza in modul acesta (folosind o ghinda si putin fetru) sau ca aici, unde gasiti o multime de idei adorabile.
Bebelul M-ei este o figurina din lemn (din setul acesta) imbracata in fetru. Il adora, pur si simplu!!!
O saptamana insorita si frumoasa va dorim!


(5 ani si 5 luni)


Astronomy and Space Usborne Fact Cards

$
0
0
Din clipa in care am zarit, pepagina de Facebook a Ioanei, acest set fenomenal de carduri mi-am dorit la nebunie sa il avem si noi. Sunt peste masura de incantata de ele, deci vi le prezint si recomand din tot sufletul!
Astronomy and Space Usborne Fact Cards insumeaza 50 de carduri pline-ochi cu informatii pe care eu le-am grupat pe patru categorii:

Universul
Cartonasele acestea ne povestesc despre inceputurile universului, astronomi faimosi (Galileo Galilei, Copernicus, Tycho, Kepler s.a.m.d), avem parte inclusiv de o imagine a modului in care, in anul 1559, oamenii isi imaginau ca stelele si planetele graviteaza in jurul Pamantului. Aflam ce inseamna viteza lumina, in ce consta teoria Big bang, ce inseamna un satelit, meteorii si meteoritii, asteroizii, cometele, ce este o Gaura neagra sau Aurora Boreala.
Stelele
De pe aceste carduri aflam informatii privitoare la viata si tipuri de stele, la motivul pentru care acestea stralucec si clipocesc pe cer, la dimensiunile si greutatea lor, moartea unei stele, la constelatii, Calea Lactee, stele extreme sau galaxii.
Sistemul solar
Pe langa cardurile ce descriu fiecare planeta in parte, setul cuprinde card special pentru Sistemul Solar in general, soare, luna, Pluto si alte planete pitice, lunile lui Jupiter, lunile lui Saturn, misiuni pe Marte.
Spatiul cosmic
Ce sunt astronautii, navele si statiile spatiale, robotii spatiali, viata pe alte planete, telescoape uriase, aselenizarea, turismul spatial sau chiar animalele astronauti sunt doar cateva dintre subiectele abordate pe aceste cartonase pe care eu le-am asezat in cea de-a patra categorie.
Sunt carduri mari (15 cm x 9,5 cm), ce pot fi folosite atat acasa, cat si la scoala/gradinita (deci cand lucram cu mai multi copii deodata). Sunt realizate din carton gros, de calitate deosebita, cu ilustratii in culori senzationale, ce ii vor fascina pe copilasi si parinti/educatori deopotriva.

Un alt aspect ce mie imi place in mod deosebit este acela al tipului de informatie existent pe ele. Cat sunt micuti, copiilor le putem selecta, parafraza elemente aflate pe carduri, iar pe masura ce acestia cresc, adaugam si informatii ori de cate ori parcurgem acest set minunat.

In concluzie, eu il consider o investitie de lunga durata, asemeni unei enciclopedii, pe care copiii o folosesc poate chiar pe intreaga durata a scolii.
Iata, spre exemplu, cum "suna" cardul ce poarta numele "The Solar System":

The Solar System is the Sun and all the planets and other natural objects that whirl around it. Its gravity (pulling force) keeps them in their paths.

Iar pe verso:

* Big Daddy - Without the Sun, the Earth would never have existed. All the planets in the Solar System were formed out of a soucer-shaped cloud of dust and gas that was pulled into shape by the gravity of the infant Sun.
* Know your planets - To remember the order of the planets in distance from the Sun, try this memory aid: Most (Mercury) Vampires (Venus) Eat (Earth) Moist (Mars) Juicy (Jupiter) Steaks (Saturn) Using (Uranus) Napkin (Neptune).
* Inner planets - The four planets closest to the Sun are called the inner planets. They are made mainly of rock and metal, have few moons and no Saturn-like rings. Earth is an inner planet.
* Outer planets - The four outer planets are also called the gas giants. They are at least ten times heavier than Earth, are made mainly of gas, have many moons, and (often faint) rings.

Solar System facts

Diameter: 15 billion km (9,3 billion miles)
Largest planet: Jupiter
Fastest planet: Mercury
Hottest planet: Venus
Smallest planet: Mercury
Slowest planet: Neptune
Coldest planet: Uranus

Marturisesc, cunostintele mele de astronomie sunt infime, deci studiez cot la cot cu M. si multumesc cerului ca traim vremuri in care informatia circula atat de usor, iar cartile si materialele educative de inalta clasa pot ajunge atat de simplu pe mesele noastre de lucru.

Am ramas perplexa si tare, tare incantata sa constat cat de multe i-au ramas M-ei in capsor din cartea See inside the Universe (prezentata aici) si m-am gandit ca ar fi minunat sa reluam activitatea cu planetele realizate din polistiren (aceasta), acum cand stim mult mai multe decat cand avea 3 ani si 6 luni.

Am preluat ideea jocului de cuvinte mai sus mentionat si am adaptat-o limbii romane. Acum avem o propozitie alcatuita din cuvinte ale caror initiale ne ajuta sa ne amintim mai usor ordinea in care sunt aliniate planetele:
Mami (Mercur) Vede (Venus) Patru (Pamant) Maimute (Marte) Jucause (Jupiter) Sub (Saturn) Un (Uranus) Nor (Neptun).
In speranta ca recomandarile mele va sunt utile, va dorim mult spor la joaca frumoasa!



(5 ani si 5 luni)


Printesa Matilda si poneiul sau, Caramelo

$
0
0
Ne aflam in toiul primaverii, deci imi incep recomandarea de azi cu o carte ce ii este cu totul dedicata acestui splendid anotimp,Printesa Matilda si poneiul sau, Caramelo - In cautarea Primaverii.

Este una dintre cele patru carti ale caror personaje principale sunt o printesa tare draguta, compasiva, harnica si poneiul ei drag. 
Sunt scrise si ilustrate mag-ni-fic de catre Florencia Cafferata, traduse in limba romana de catre Luana Schidu si publicate la editura Girasol in conditii exceptionale: coperti cartonate, hartie foarte groasa, lucioasa, in culori vibrante, atat de vii incat persolaneje insele par a prinde viata la fiecare deschidere a cartilor.

Textele sunt usoare, fonturile mari, ceea ce face din aceste carti minunate materiale didactice pentru copilasii aflati la inceputul drumului intr-ale cititului, iar subiectele, desi deloc alambicate, sunt profunde si aducatoare de multe invataminte si ganduri pozitive. Sa mai spun ca in fiecare dintre aceste carti se gasesc si cate doua pagini (detasabile) de abtibilduri extraordinar de frumoase?

Dupa cum observati, deocamdata, noi avem trei dintre cele patru carti din serie: In cautarea primaverii, Marea cursa si Copacul Fermecat, dar sigur vom cumpara in curand si Caramelo indragostit.

Ceea ce iti atrage, de la bun inceput, atentia la aceasta serie de carti sunt ilustratiile, nu doar frumoase, ci si inedite si chiar nonconformiste, as putea spune. Pe langa aplicatiile, in relief, sidefate sau chiar catifelate, absolut fiecare imagine din carte este, la propriu, pusa in scena, exact ca intr-un teatru de papusi.
Iarba, frunzele sau florile sunt realizate din margelute, paiete, decupaje din panza sau sunt chiar crosetate! Cei mici, vor savura o dubla poveste - pe aceea a textului si pe cea a ilustratiilor, iar eu vad in asta un beneficiu urias. Iar daca incep sa isi puna imaginatia la treaba folosind si abtibildurile (pentru care exista decoruri intentionat lasate "neterminate"), joaca se poate prelungi tare mult.

In cautarea primaverii

La palat, toata lumea era foarte ingrijorata. Iarna se prelungea si Primavara intarzia mult prea tare. O mantie alba si inghetata acoperea gradina, iar animalutele din padure erau zgribulite dupa atatea luni de frig.
Printesei Matilda i-a venit o idee: sa ceara sfatul zanelor! Cu siguranta ele aveau solutia problemei.
- Aici locuiesc Furtuna, Vantul, Mareele si, bineinteles, Primavara, le-a spus o zana roz ca un boboc de trandafir. Dupa mai multe ore de calatorie, au aterizat pe o colina verde, unde se vedea ca iarna nu venise niciodata. Si aici au gasit-o; in casa ei facuta din muguri moi, Primavara dormea dusa.
- Vantul a ametit-o cu cantecele sale si de aceea nu se mai poate trezi! a spus alarmata regina zanelor. Trebuie sa facem ceva pana nu se pierde pentru totdeauna in lumea viselor.

Este minunat exemplul pe care Matilda si Caramelo il dau micutilor nostri - ingrijorarea lor pentru ceea ce se intampla cu natura inconjuratoare nu poate fi decat foarte educativ pentru ei. Ei doi reusesc sa trezeasca din amorteala toate fiintele padurii si, mai mult, sa o trezeasca din somnul profund in care cazuse, pe insasi Primavara.
Nu-i asa ca abtibildurile acestea iti taie respiratia?

Marea cursa

In sfarsit, au ajuns in marea cetate unde incepea Cursa Regala. Participantii, emotionati, se aliniau la linia de pornire pe masura ce-si auzeau numele, in aplauzele publicului.
- Gazda noastra, regele Foarterapid, si calul sau pursange, Apagon, negru ca noaptea si rapid ca fulgerul. Veniti de pe celalalt mal al oceanului, regele Cacao si agera sa iapa, Azteca. Calare pe magnificul Arenabrava, sultana Azuleja, care traieste in desertul indepartat. Si, in sfarsit, printesa Matilda si curajosul ei ponei, Caramelo.
Ce mici se simteau in comparatie cu concurentii lor!
Caramelo era atat de emotionat, ca-i tremurau picioarele [...].
Ador si subiectul acestei carti: in decenta si simplitatea lor, Matilda si Caramelo, desi isi doresc cu ardoare sa castige cursa, uita de aceasta cand vine vorba de a acorda ajutor celorlati concurenti atunci cand acestora li se intampla cate o nenorocire pe timpul intrecerii.
Cu toate acestea, ei castiga medalia de bronz. Ba mai mult decat atat, datorita altruismului de care au dat dovada, regele Foarterapid le inmaneaza o decoratie speciala, medalia de onoare!

Copacul fermecat

Deoarece noua ne plac atat de mult copacii, cred ca aceasta carte este preferata noastra. Ilustratiile te naucesc de-a dreptul si te transporta cu repeziciune in inima padurii, acolo unde, din cauza secetei, Copacul Fermecat este pe punctul de a-si da ultima suflare:

- De ce cantai mai devreme, Fluieras? Iti place ploaia? l-a intrebat Matinda aratandu-si interesul pentru noul ei prieten.
- Pai, sa vezi, n-a mai plouat de cateva luni si Copacul Fermecat se usuca. E mare pacat, pentru ca daca el moare, va disparea toata magia padurii. [...]
Acolo ii asteptau zanele, care, cu mare truda, au ridicat stropitoarele grele ca apa sa ajunga si la crengile mai de sus. Cei care nu puteau zbura s-au urcat pe scara incarcati cu stropitori si vase de toate formele si culorile. Nu au lasat nicio frunzulita neudata. Si astfel, au reusit sa creeze o ploaie ciudata, hranitoare si improspatatoare. [...]
Atunci s-a intamplat ceva uimitor. De undeva din adancul Copacului Fermecat, s-a auzit o muzica dulce, din ce in ce mai puternica, pana cand a rasunat peste tot locul. 
O primavara frumoasa si numai lecturi minunate va dorim!


(5 ani si 5 luni)

Castigatorii celor trei tabele Montessori 100 sunt...

$
0
0
Dragii mei, tocmai am finalizat extragere celor trei castigatori ai tabelelor 100 Montessori.
Sunt extrem de incantata sa vad numarul mare de parinti interesati de materiale educative - asta imi da speranta si ma face sa cred ca viitorul nostru este pe maini bune.
Va multumesc, fiecaruia in parte, pentru comentarii, sugestii si recomandari, pe care le-am citit din scoarta in scoarta!

Asadar, am avut inscrisi 120 de participanti, iar dl Random a ales drept castigatoare numerele 109, 25, respectiv 56:
Felicitari si mult spor la joaca, Carla Banu, Radu Irina Claudia si Raluca Donciu!
Va rog sa ma contactati, cel tarziu pana luni seara, pe adresa blogului (micatelierdecreatie@gmail.com) pentru a-mi lasa datele de expediere a coletelor. In cazul in care premiile nu sunt nerevendicate pana luni seara, voi efectua o noua extragere.

Multumim, Famous Kids!

Sa aveti un weekend minunat!


Recomandari carti de 1 iunie si/sau de vara

$
0
0
[...] Mi-a spus o fetiţă cuminte
Că-şi aduce aminte
Cum vara vine din copilărie,
Şi cum,
În miros de lapte, de fân şi de fum,
Alunecă de-aici,
Trasă de fluturi, de buburuze şi de furnici,
Înspre bunici. 
"Cine poate sti" (Ana Blandiana)

1. Recomandarile pentru vara aceasta le incep cu: My Mama Earth (text Susan Katz, ilustratii Melissa Launay), o carte dupa care eu tanjesc de vreo 2 ani, de pe cand urmaream, impreuna cu M. filmuletul ei de prezentare si fredonam splendidul cantecel compus pe versurile ei.
Urmariti si voi filmul si spuneti-mi daca nu va vine sa va luati puiutii in brate, sa-i leganati si sa visati despre vara, natura, culori vibrante, ce iti taie respiratia si sa uitati de tot si de toate?


2. Cat de mult o iubim noi pe Patricia Polaco deja stiti, asa ca nu o sa va mire faptul ca nu am uitat sa o adaug listei mele de carti pe care doresc sa le devorez vara aceasta cu M. strans lipita de mine.
Va propun un titlu ce mie mi-a atras atentia in mod deosebit, The Bee Trees.
Veti intelege din film de ce am ales aceasta carte. Pe langa ca studiem albinutele, ne aminteste de bunici, pe care ne dorim atat de mult sa ii vizitam vara aceasta!


3. Waiting for the Biblioburro (text Monica Brown, ilustratii John Parra) este o poveste inspirata din viata bibliotecarului Luis Soraino, care dorind sa lupte cu analfabetismul si lipsa de cultura din zonele rurale ale Columbiei, a inventat "biblioteca mobila". Pentru a ajunge la copilasii care tanjeau dupa povesti, lua doi magarusi (unul era mijlocul lui de transport, iar celalalt cara cartile, micuta biblioteca destinata celor mai mici dintre cititori).
Este atat de emotionant sa vezi cum asteptau si se bucurau copilasii acestia de "biblioburro", dar si faptul ca, o parte din incasarile obtinute de pe urma vanzarii acestei carti, este donata programului ce poarta numele fondatorului lui, "Luis Soriano's Biblioburro"!


4.  Over in the Ocean este o carte splendida, pe care noi am lucrat vara trecuta si care ne-a adus tare, tare multa bucurie. Imi place faptul ca celor mici le sunt sugerate si multe idei de joaca pornind de la textul din carte.
Aceasta prezentare video a cartii sunt convinsa ca va va convinge de frumusetea ei mai bine decat cuvintele mele:


5. "Surioara" cartii anterior prezentate este Over in the Meadow(Jill McDOnald, ilustratii Susan Reed). Au fost saptamani intregi in care M. ma ruga zilnic sa i-o cumpar, ca sa poata canta si ea cantecelul ce o facea sa topaie de bucurie ori de cate ori il auzea.
Ce spuneti de filmulet si de cantecel? Noi le adoram!


6.A Single Pearl surprinde, cu un text si ilustratii mirifice, transformarea unui fir de nisip intr-o perla. Este, de fapt, metafora pentru capacitatea fiecaruia dintre noi de a se schimba.

O gasesc extrem de interesanta (ca sa nu mai vorbesc de cat este de frumoasa) pentru copilasii timizi, care se cred micuti si neinsemnati si la a caror incredere in fortele proprii trebuie lucrat din frageda pruncie.
7. Mr. Seahorse este o carte absolut magnifica, pe care o citim in fiecare vara si pe care v-o recomand cald, cald!


8. Continuam studiul pasarelelor si pe parcursul verii cu ajutorul cartii Listen to the Birds (pe care promit ca v-o prezint pe larg saptamana viitoare, alaturi de materialele pfd pe care le-am gandit special pentru ea).
Iata si prezentarea ei video:


9. The Grouchy Ladybug, scrisa si ilustrata de Eric Carle, mi se pare o mica opera de arta, convingeti-va si voi din aceasta lectura:


Cat de emotionanta este aventura crabului hermit, aflat in permanenta cautare de casuta (cochilie), pe masura ce el se dezvolta si creste in dimensiuni! Cate informatii afla micutii, cate lucruri interesante si fascinante!
In alta ordine de idei, cred ca toti copilasii speriati de faptul ca trec prin transformari fizice rapide (datorita cresterii) sau cei care incep gradinita/scoala din toamna se vor regasi in aceasta poveste minunata si vor gasi un exemplu in curajosul si inteleptul crab.


11. Din nicio casa nu trebuie sa lipseasca povestea Vrajitorului Oz, nu-i asa?
M. a primit de ziua ei o versiune "regala" spun eu, tip pop-up, The Wonderful Wizard of Oz, realizata de inegalabilul Robert Sabuda, pe care deja stiti cat de mult il admiram si iubim.
Convingeti-va singuri de splendoarea acesteia:


12. Dar, daca aveti fetite care o prefera pe Alice, va recomand, din aceeasi serie cu cea prezentata mai sus, cartea Alice's Adventures in Wonderland.
Este fabuloasa, M. pe aceasta o va primi de 1 iunie:


13.  Someday Is not a Day of the Week
Cat timp le acordam, cu adevarat micutilor nostri? De cate ori ei ne roaga sa ne jucam cu ei, iar noi le spunem "mai tarziu", "intr-o zi", "candva"? Aceasta este esenta cartii de fata, din care invatam sa nu amanam, ci sa transformam acel "candva" in "acum".
14. Children of the Forest
Cititi articolul pe care l-am scris recent, cred ca orice alta adaugire este inutila. Cartea aceasta imi va ramane in suflet pe tot restul vietii (sper ca si M-ei)!
15. The Story of the Butterfly Children
Daca v-ati indragostit de cartea anterioara, o sa va placa la nebunie si cartea aceasta, scrisa la fel de cald si inconfudabil de minunata Sibylle von Olfers. 
Copilasii fluturasi se joaca, danseaza si canta cat e ziua de lunga alaturi de micutii lor fratiori si surioare, omidutele. Cum invata ei despre florile si pasarile din regat este o adevarata incantare!
16. The Sun Egg
Aceeasi autoare semneaza si "The Sun Egg". In padure a aterizat un ou portocaliu straniu, despre care elfisorii cred initial ca este un ou-soare.
17. How to Make an Apple Pie and See the World este cartea ce ma ajuta sa trec, in recomandarile mele, catre geografie. Ce ziceti de ideea de a cumpara ingredientele pentru placinta de mere direct de la sursa, din tarile de unde provin ele? Mie imi place la nebunie ideea aceasta de a calatori, culinar, in cautare de grau, lapte, mere prin tarile lumii.
Aceasta este iarasi o carte ce ne-a intrat in suflete din prima secunda in care am pus ochii pe ea. Mi-as dori sa mai gasesc una la fel de emotionanta si frumoasa si sa ne transportam, imaginar, pe taramurile Africii!

19. One Hen cred ca are potentialul cartii "Beatrice's Goat" . Dupa decesul tatalui sau, un baietel din Ghana, Kojo, abandoneaza scoala pentru a-si ajuta mama. El reuseste sa cumpere o gaina, pe care o ingrijeste ca pe ochii din cap pana cand ajunge sa aiba 25 de gainuse. Asa reuseste el sa stranga banuti pentru a merge la scoala si, mai mult decat atat, sa puna bazele celei mai mari crescatorii de gaini din Africa de Vest.



20. Mama Panya's Pancakes este o carte minunata despre importanta daruirii din putinul pe care il avem:
o lectie valoroasa, pe care copiii din Kenia le-o ofera copiilor nostri.
21. A Pair of Red Clogs ne transporta in Japonia, in familia micutei Mako, fetita ce primeste o pereche superba de saboti rosii, din lac. Ramane sa vedem ce invataminte trag micutii nostri din faptul ca, atunci cand Mako isi strica papuceii nou-nouti, ea este tentata sa spuna o minciuna.
22.Suki's Kimonoeste povestea micutei Suki si a kimonoului ei albastru, din bumbac, primit in dar de la bunica ei draga. 
Cum reactioneaza colegii ei de scoala atunci cand o vad imbracata in "pijamale" si cum reuseste fetita asta atat de inteligenta sa schimbe situatia in favoarea ei, este o adevarata lectie de viata pentru micutii nostri, carora le este imposibil sa nu se afle, macar o data, intr-o situatie similara.

Cum este sa fii nou intr-un colectiv si, mai mult decat atat, sa ai un nume greu de pronuntat? Unhei tocmai s-a mutat din Korea, in America si, pentru ca isi dorea din tot sufletul ca noii ei colegi sa o placa, le spune sa ii aleaga ei un nume. Cum dispare "borcanul cu nume" si cum decide Unhei (pronuntat Yoon-Hey) sa dezvaluie si sa fie mandra de adevaratul ei nume este, iarasi, o lectie demna de atentia micutilor nostri.


24. Holiday Activity Tin
Trec inspre materiale ce ne sunt foarte utile atunci cand calatorim. Aceasta cutie extrem de frumoasa, pe care o ador (editura Usborne), are in alcatuirea ei 70 de carduri de tip "scrie si sterge" ( puzzle-uri, jocuri, labirinturi, memoru games, fise de colorat, rebusuri), carioca speciala pentru aceste carduri, precum si 10 carti postale ce pot fi colorate si expediate prietenilor, familiei.
25.The Usborne Big Activity Book (editura Usbrone)
Asa imi imaginez eu ca vom calatori inspre bunici in vara aceasta: cu Holiday Activity Tin si Big Activity Book, o carte uriasa, in care pe care cei mici vor rezolva puzzle-uri, anagrame, rebusuri, cuvinte incrucisate, vor colora, vor lipi stickerele (incluse in carte) si cate si mai cate alte activitati minunate.
Inca o mai puteti cumpara la pret redus!
Va voi prezenta in curand aceasta bijuterie de carte, in cuprinsul careia intra patru povesti pe care eu ni le doream enorm, de ataaat de mult timp si pe care m-am bucurat din tot sufletul ca le gasesc intr-o singura carte:
‘The Wind in the Willows’, ‘The Town Mouse and the Country Mouse’, ‘Percy and the Pirates’ and ‘A Midsummer Night’s Dream’. 
Eu cand am pus mana pe ea am inceput sa tremur, atat de frumoasa este! Sunt 350 de pagini de carte despre care de-abia astept sa scriu un articol complex.
27.  Wipe-Clean Starting Times Table
Cand am vazut aceasta carte mi-am spus ca nu o pot rata. Nu va puteti imagina cat este de frumoasa, cat de bine e gandita si cat de usor ii este copilului sa priceapa notiuni abstracte, complexe, in joaca!
Ei, si cand am pus mana si pe cartea aceasta cu clapete, mi s-au taiat genunchii. De ce nu se folosesc asemenea materiale in scolo? De ce manualele copiilor nostri arata de parca ar fi trecut prin razboi, de ce enunturile sunt incredibil de evazive, ba chiar eliptice, de ce cartile copiilor nostri par a fi "in lucru" si niciodata terminate?! Ei bine, eu asa vreau sa imi educ copilul - asa o sa invatam noi tabla inmultirii, nu cu lacrimi, plansete de disperare.
Va promit ca le prezint in curan, sunt senzationale, sunt mai mult decat incantata de ele si ma consider binecuvantata ca exista, ca le-am descoperit si le am pregatite pentru momentul oportun!
Noi avem cartea cu tabla inmultirii din aceasta serie, deci o recomand cu mare caldura si pe cea destinata adunarilor - trebuie sa fie la fel de clara, frumoasa si interesanta.
30. My Very First Art Collection
In vacanta nu uitati si de arta. Copiilor le place mult sa deseneze, sa coloreze sau sa picteze atunci cand natura este plina de culoare. Setul de fata pe noi ne-a fermecat iremediabil, vi-l recomand din suflet!
31. Usborne Astronomy and Space Fact Cards, See inside the Universe
Noua, in special vara, cand cerul este senin, ne place sa privim cerul, sa vorbim si sa invatam despre stele, constelatii si planete. Cel putin setul de carduri va sta in geanta noastra de voiaj, sunt convinsa.
Nu am lasat la sfarsit cartile in limba romana din lipsa de respect, ci doar pentru a nu le amesteca printre cele in engleza.
Iata cam ce am mai citit noi in ultima vreme si cu ce dorim sa ne delectam in curand:

32. Nu puteti incepe vara fara sa le cititi micutilor vostri Stejarul pitic, cel mai bun tatic! Noi iubim atat de mult felul in care scrie doamna Victoria Patrascu inca din clipa in care M. s-a intalnit pentru prima oara cu Ziua in care a fugit somnul, o carte pentru care as incepe o petitie in care sa cerem sa fie reeditata!
33. Mi-ar placea mult sa stiu ca nu ati uitat nici sa ii expuneti pe puiutii vostri la muzica de calitate. Povestile din Padurea Muzicala va garanteaza atat lectura, cat si fundal sonor de cea mai inalta clasa.
34. Domnisoara Poimaine si joaca de-a Timpul
Promit ca v-o prezint saptamana viitoare! Este incredibil de frumoasa, extrem de educativa si nu trebuie ratata!
Ioana a scris despre ea atat de frumos in acest articol, iar pentru copilasii mai mari a realizat si fise de lucru tare interesante.
Ne-am indragostit de felul in care scrie Adina Rosetti, iar de ilustratiile Cristianei Radu ne-am re-indragostit, daca pot spune asa:
33. Intoarcerea lui Arpagic (carte si CD audio aparute la editura Humanitas)
Cu versurile Anei Blandiana am inceput articolul de fata, iar in continuare va las sa auziti cat de mult iubeste M. aceasta carte. Habar nu aveam ca stie aceste poezii pe de rost, era sa lesin in dimineata aceasta cand am auzit-o recitand versurile pe care eu le cautam prin carte...


34. Istorie cu copii și Pârș, mâță, frunză de gutuie
Este cartea pe care Ramona, buna mea prietena si profesoara de limba si literatura romana, i-a daruit-o M-ei acum vreo 2 anisori si pe care eu acum am simtit ca M. o poate intelege si iubi. 
Laura Grunberg reuseste sa scrie o carte atat de frumoasa, ce mie imi aminteste mult de vacantele noastre de vara, cand ne imaginam ca joaca noastra este singurul lucru important si interesant de pe lume, cand credeam ca putem schimba lumea, istoria, exact ca Magda si Simon, micutii protagonisti ai cartii.
Cei doi decid să salveze o pendulă aruncată de părinți în pod și înlocuită cu un ceas obișnuit. Îngrijorați că istoria făcută de ceasuri cu baterii care nu funcționează bine nu este istorie cu adevărat ei pleacă de acasă cu speranţa să găsească o modalitate de a salva pendula, deci şi istoria adevărată, cea din manualele lor de istorie. Pe drum se împrietenesc cu o pisică neagră, o frunză de gutuie dar mai ales cu Marele Pârș de Mai. Cu ajutorul lui încearcă să facă istorie cu bătălii, cu gânduri, istorie coaptă, istorie din prezent, istorie de râsul lumii, istorii retrăite. (text preluat de pe blogul autoarei acestei carti)
Eu ador modul in care cei mici, pornind de la tema acestei carti, s-au jucat la atelierul prietenilor nostri dragi de la Merlin (de unde si puteti comanda cartea)!

35. Tumtum si Nucsoara, Marea evadare
Fara nicio ezitare va recomand cele doua carti din colectia "Tumtum si Nucsoara", scrise de Emily Bean! 
Nici chiar faptul ca sunt legate foarte prost aceste carti si ca foile isi iau repede zborul din ele nu ma impiedica sa le iubesc si sa imi doresc sa le citeasca si alti copilasi, nu doar al meu.
Sunt fenomenale, copiii stau cu sufletul la gura in asteptarea aventurilor prin care trec atat soriceii Tumtum si Nucsoara, cat si cei doi frati, orfani de mama, Arthur si Lucy Mildew:
Intr-un dulap pentru maturi dintr-o locuinta saracacioasa, putem gasi doi soricei, domnul si pe doamna Nutmouse, sau Tumtum si Nutmeg, asa cum se alinta intre ei. Ei au o viata minunata intr-o casuta din pietricele, cu multe camere. Dar copiii care locuiesc la Rose Cottage nu sunt atat de fericiti. Arthur si Lucy Mildew stau impreuna cu tatal lor, un inventator vaduv aiurit. Intr-o zi, Tumtum si Nutmeg decid sa-i inveseleasca. Tumtum repara radioul electric din mansarda, iar Nutmeg le carpeste hainele. Copiii sunt incantati si cred ca o zana le poarta de grija. Insa matusa Ivy nu suporta soarecii si le va face probleme celor doi.

Tumtum si Nutmeg se bucura de o viata linistita la Nutmouse Hall, pana cand generalul Marchmouse decide sa vina in vizita, in cautare de aventuri. El asediaza casuta de papusi a lui Lucy cu ajutorul unor soldati de jucarie si se plimba cu trenuletul lui Arthur, lasand un dezastru in urma sa. Copiii au impresia ca un spiridus rau le joaca feste... Tumtum si Nutmeg vor pune la cale un plan pentru a-l opri pe general. (fragmente preluate de pe elefant.ro)

36. Un an din viata familiei Chit-Chit
Ramanem tot la o familie de soricei, Chit-Chit, ce ne invita in casuta, in lumea lor plina de frumos, dar si de neplaceri sau suparari.
Este o carte aparuta la editura Litera, in conditii grafice deosebite, format mare, carton gros, ilustratii superbe, text extrem de frumos.
37. Povesti din lume adunate (editura Gama)
Doamne, cat este de frumos acest volum de povesti! Il citim si ascultam CD-urile si inca nu ne-am saturat de ele. Cred ca este minunat sa calatoresti cu masina si sa asculti povesti pentru copii, deci nu ar trebui sa lipseasca nici ele din bagajul de calatorie.
38. Ei, si daca doriti sa alternati povestile cu activitati practice, va recomand, tot de la editura Gama, seturile "Scrie si sterge" (Scrierea, Cunoasterea mediului, Sinonime, Antonime, Ortograme, Expresii si proverbe, Gaseste greseala, MatematicaJocuri cu litere, Citirea) si IQ Fun (Sah, Labirinturi, Logica, Atentie, Memorie)care sunt geniale si pe care noi le iubim la nebunie.
39. Povestiri dupa Shakespeare, scrisa de catre Anna Claybourne este, ca toate cartile aparute la editura Vellant, uluitoare.
Imi place mult si faptul ca, pe langa cele mai cunoscute piese de teatru shakespeare-iene, cartea cuprinde si informatii despre viata si opera acestui scriitor, rezumate ale pieselor si citate celebre.
Vai, cum astept serile lungi si frumoase de vara, in care sa stam si sa citim cartea aceasta. Ajunge sa ii atingi coperta ca de catifea si sa te simti tras inapoi in timp si transportat in lumea de neegalat a celebrului scriitor englez.
 40. Aparut tot la editura Litera (conditii grafice si ilustratii exceptionale), Ghid de calatorie. Tot ce trebuie sa stii despre tarile lumii nu trebuie sa va lipseasca pe parcursul verii, cand dorinta de a calatori este ai acuta decat in orice alt moment al anului. Pana in acest moment eu nu am vazut vreo carte mai complexa ce sa poarte copilul prin atat de multe tari ale si care sa condimenteze atat de frumos toate informatiile.
Sunt 200 de "teme", 200 de locuri ale lumii, 200 de formule de salut pe care micutii le vor invata, alturi de o multitudine de informatii inedite si extrem de interesante. Uitam de cartea clasica de geografie, facem acest ghid prietenul nostru pe timpul verii (si nu numai) si pornim, chiar si virtual, sa vizitam toate continentele pamantului. Veniti si voi?
Toata lumea stie care este cel mai inalt munte din lume, dar stiti in ce tara este interzisa guma de mestecat? Sau care e cel mai urat mirositor fruct din lume? Sau cine a inventat patinele cu rotile? Sau care cladire este mai inclinata decat Turnul Inclinat din Pisa? Sau unde poti sa mananci ca gustare paianjeni fripti? Noi am hotarat sa scriem o carte despre tarile lumii pentru copii, nu pentru parinti. Lumea este foarte mare si, in acest ghid de calatorie ne-am concentrat pe lucrurile cu adevarat interesante pentru a crea cate un instantaneu al fiecarei tari. (Avertisment pentru parinti: s-ar putea sa nu fie aceleasi lucruri interesante preferate de cei mari... de unde poti cumpara o cafea, cate stele are hotelul, care e numarul de telefon al aeroportului, bla, bla, bla.) In cartea de fata veti gasi evenimentele epocale, animalele uimitoare, istoriile sinistre, alimentele ciudate si lucrurile uimitoare care fac atat de fascinante cele 200 de tari ale lumii. Fiecare tara are pagina ei proprie asa incat minuscula Tuvalu ocupa tot atata spatiu ca si atotputernica SUA. Daca vreti sa aflati toate lucrurile cool despre fiecare tara a lumii, aceasta carte este solutia. (text preluat de pe elefant.ro)

41. Ei, iata ca alaturi de voi am reusit sa parcurg, imaginar, lunile de vara si am ajuns, pe nesimtite, in apropierea toamnei. Pentru multi copilasi incepe scoala si poate ca nu ar strica sa le sporim putin increderea in ei insisi lasandu-i sa parcurga o carte pe care M. o adora pur si simplu, numita Pot sa merg la scoala?(editura Gama).
Este tare, tare frumoasa, cu multe exercitii clar enuntate (ceea ce in ziua de azi, din pacate, pare a deveni o utopie, nu o normalitate), iar la sfarsitu ei se afla si o diploma detasabila, pe care micutii silitori o primesc la terminarea exercitiilor din ea. Promit ca ma grabesc si cu recenzarea ei!

42. Iar cadrelor didactice (si nu numai) le recomand din tot sufletul, sa investeasca banuti in mapele educative de la editura Gama, care vor face ca orele din toamna sa fie mult mai atractive, frumoase si bine organizate:

De data aceasta inchei articolul urandu-va rabdare si mult spor la citit si facut un plan de lectura pentru vara ce sta sa vina!


Viewing all 377 articles
Browse latest View live