Quantcast
Channel: Mic atelier de creatie
Viewing all 377 articles
Browse latest View live

The Snow Children

$
0
0

Prezentarea cartii

Va spuneam, in articolul pe The Story of the Root Children (acesta) cat de fascinata sunt de Sibylle von Olfers! Am cautat cartile ei, iar The Story of the Snow Children (aici) mi s-a parut ideala pentru a i-o darui puiului meu alaturi de un globulet de zapada inedit.

Textul si ilustratiile, ca si in cartea anterior pomenita, pastreaza aceeasi maiestrie a idelor frumoase si educative, imbracate in simplitate, curat si multa emotie.
Dupa parerea mea, esenta cartii se rezuma la bucuria imensa a copiilor la vederea fulgilor de zapada, la fabuloasele forme pe care imaginatia lor le poate lua.

Poppy looked out of the window. She was all alone in the house, for her mother had just stepped out but seemed to be gone an awfully long time.
Outside all was still, and the sky was grey. But what was that? Suddenly Poppy saw lots of snowflakes dancing and jumping as they fell.
"Come out and play with us, Poppy. We'll take you to the Snow Queen."
There were hundreds and hundreds of snow children, beautiful and white, swirling and twirling, calling out to her.
Poppy isi imagineaza ca fulgii de zapada o duc la Craiasa Zapezii in vizita. Se intampla ca la palat sa fie mare petrecere cu prilejul zilei de nastere a printesei, fiica maritei Craiese:

The snow children lively dancing led them all around the Snow Queen's throne - whirling faster until Poppy felt as if her feet would drop off.
Ne dam seama ca intreaga poveste s-a intamplat in imaginatia fetitei atunci cand, intoarsa acasa, mamica ei o intampina fara ingrijorare si ii spune simplu, dar cald "You're back at last", iar autoarea ne indeamna pe noi, cititorii: "Perhaps, one day, you too can ride on a silver sledge to the Snow Kingdom".
Observatie: Cartea se poate achizitiona in doua variante - cea de dimensiuni mai mari (aceasta, pe care o si puteti vedea in fotografiile din articolul meu) si una "de buzunar", de marimea unei carti postale (aici). Singura diferenta dintre ele sta in dimensiune si pret (textul, ilustratiile sunt identice).

Glob de zapada


Repet, o ador pe Sibylle von Olfers si aproape ca mi se pare imposibil sa trec peste vreuna dintre cartile scrise de ea fara sa ii confectionez sau modelez M-ei ceva inspirat de povestile ei.
Asa a luat nastere acest snow globe, la care am lucrat mult, in special din cauza faptului ca mi-am dorit sa dau copilasilor zapezii o forma "in miscare", o forma de plutire, asemanatoare adevaratilor fulgi de zapada. Nu stiu daca mi-a reusit intru totul, dar stiu cate zeci de "multumesc" am primit din partea M-ei de cand l-a primit, iar asta imi este suficient.
Procedura prin care am pus laolalta piesele din acest glob este similara celei prezentate in acest articol, cu o singura diferenta - in loc de glob, am folosit un bol mic.
Acest globulet ne va bucura intreaga iarna si sper ca M. sa isi aminteasca cu mare drag de el toata viata.

Copilasi ai zapezii din ... lemn

Atunci cand realizam zanutele diafane (aici) va spuneam ca mai am o multime de idei pentru a folosi figurinele din lemn.
De data aceasta M. a vopsit copilasii in alb, timp in care mami le-a realizat caciulite din fetru.
Dupa ce vopseaua s-a uscat bine, tot mami a desenat pe ei ghiocei, respectiv un copacel, le-a pictat ochisori si gurite si i-a lacuit.
Provocati imaginatia micutilor vostri sa zburde, cu atat mai mult cu cat se apropie zile pline de magie si atat de multa emotie!

Sa aveti un Craciun linistit alaturi de familie, bogat in sanatate si prieteni frumosi la suflet!


(5 ani)




Arta si indemanare in 5 pasi - daruri de An Nou

$
0
0
Chiar inainte de Craciun am avut parte de o supriza de proportii din partea editurii Gama - am primit carticele minunate, despre care de-abia astept sa va povestesc si dintre care imi doresc mult sa fac, la randul meu, daruri. 

Asadar, daca sunteti interesati de cele prezentate in articolul de fata, doi dintre voi puteti castiga cate doua carti cu activitati din seria "Arta si indemanare in 5 pasi" (editura Gama, aici).

Scrise de Anna Limos, realizate din carton gros si lucios, fiecare dintre ele propune cate 14 activitati de lucru manual deosebit de interesante si frumoase, cu tehnici de executare extrem de simple, bine explicate (in 5 pasi!) si spectaculoase. Le recomand cu mare caldura, atat pentru joaca acasa, cat si la gradinita (unele chiar la scoala) sau, de ce nu, la ateliere de creatie. 

Premiu intai va consta in Arta si indemanare in 5 pasi. Plastilina si Arta si indemanare in 5 pasi. Textile, iar premiul al doilea, in Arta si indemanare in 5 pasi. Lut si Arta si indemanare in 5 pasi. Carton.
Incepem concursul din aceasta clipa si alegem castigatorii, cu ajutorul random.org in data de 4 ianuarie, dimineata. Pentru a va inscrie, lasati un comentariu la acest articol, in care, daca sunteti prea ocupati pentru a scrie altceva, am sa va rog sa lasati numele vostru complet.

In cele ce urmeaza, va voi prezenta imagini din carti, precum si cateva craft-uri pe care noi am apucat sa le finalizam, zilele trecute.

Ador faptul ca este prezentata inclusiv o reteta de realizat plastilina in casa! 
Este cartea care si M-ei ii place cel mai mult (ea fiind o inraita iubiroare de plastilina, nici nu m-a mirat acest lucru). A modelat seri intregi, alaturi de tati, alaturi de mami si foarte multumita a fost de cutiuta si sandwich-ul pe care le-a realizat:
Cel putin la fel de incantata a fost si de cartea de modelat din lut. Ideile propuse nu doar ca sunt frumoase, dar si utile!
Iarasi a ales o cutiuta, o para, pe care a modelat-o din argila despre are va scriam in acest articol si pe care eu o iubesc mult de tot.
Dupa ce s-a uscat, M. a vopsit-o, iar acum sta in bucatarioara ei, pe post de cutiuta de pastrat ingrediente pentru prajiturele.
Deja am decis ca vom realiza si noi un asemenea clovn, precum si un set de colier si bratara in zilele urmatoare!
Iar din cartea ce propune craft-uri din carton, am ramas cu gandul la albinuta de pe coperta, la ciupercuta, cutia-casuta si etichetele, ce pot deveni foarte usor semne de carte sau chiar felicitari inedite.

Mult succes va dorim si multumim ca ne-ati trecut pragul casutei virtuale!




(5 ani)



Dorinte de 2013-2014 si un micut recital

$
0
0
Ati remarcat si voi, am fost mai putin prezente pe blog in ultima vreme, iar asta se datoreaza, in primul rand, activitatilor noi pe care le are M. 

In prima parte a anului ne-am axat pe citit in limba romana, ca sa observ ca dupa foarte scurt timp, micuta mea incepea sa buchiseasca de una singura in engleza. A urmat un moment in care a inceput sa fie pasionata de scrisul de mana si ma ruga zilnic sa o mai invat cate ceva nou. Asta pana in clipa in care in sufletelul ei s-a strecurat dorinta de a canta la pian (si i s-a atenuat avantul de a scrie). 
Stiam, din lectia pe Chopin, cat de mult vibreaza la sunetele acestui instrument, dar nu mi-am imaginat atunci ca va urma o perioada de luni de zile in care voi auzi, zi de zi, ca singurul lucru pe care si-l doreste de ziua ei este un pian... Am tot sperat ca se refera la pian de jucarie, dar nu a fost asa - o vedeam cum inchide ochisorii si isi "alearga" manutele pe clape, cum "compune" melodii si le fredoneaza in acompaniament de pian (imaginar). 

A sosit si clipa in care ne-am dat seama ca dorinta ei este de luat in seama si ca trebuie sa facem ceva in privinta asta. A urmat o cautare fireasca si norocul ne-a suras din plin - o prietena draga noua ne-a sarit in ajutor cu o orga de imprumut. Ne-am amintit de lectiile pe tema ritmului, ale proferosului de pian, Joseph Hoffman, pe care M. il iubeste de mult timp. 
Si asa, cu lectiile demonstrative din programul Softul Mozart si cu cele postate de Joseph, in doua luni de zile am invatat amandoua tare multe. Pe langa dexteritate si siguranta in miscarile degetelor, am remarcat faptul ca M. incepe sa tina ritmul si sa cante cu vocea, doua activitati care inainte de a incepe lectiile de pian ii era imposibil sa le duca la bun sfarsit.

Pianul este o mare necunoscuta si pentru mine, chiar daca pasiunea pentru el zace latent in mine cam tot de pe la varsta pe care o are acum fetita mea, dar trebuie sa recunosc, M. imi da deja mie lectii si, desi invatam cot la cot, ea deja stapaneste mult mai bine tehnica.
Munca serioasa o vom incepe atunci cand softul pe care l-am achizitionat va ajunge la noi. Ne ghidam dupa motto-ul creatoarei acestui curs fantastic, Hellen Hiner, Everyone CAN play piano, ne inarmam cu rabdare, intelepciune si mergem mai departe pe acest drum nou.
Mai multe despre Softul Mozart va voi putea spune intr-un articol viitor, dar pana atunci, va las sa cititi ceea ce scrie Andrea in acest articol despre Hellen Hiner, "creierul" din spatele acestui proiect extrem de apreciat in intreaga lume.

La profesor de pian inca nu am apelat deoarece M. are o varsta la care important este ca ea sa se aseze la pian fara program prestabilit, doar atunci si cat isi doreste ea. Dimineata, la trezire, in pijamale si cu parul ciufulit, alearga la pian, iar seara, inainte de somn, tot de acolo o ducem in pat, iar asta ma determina sa cred ca nu am dat gres facand alegerea.
Si iata ca rezultatul acestei libertati, manate de la spate de o pasiune acerba se reflecta in micutul ei recital, pe care v-il dedica voua, oamenilor minunati ce calcati pragul casutei de aproape doi anisori:


Cat de mult iubeste ea pianul? Atat de mult incat a inceput sa scrie "partituri" in forme ce mie mi-au adus lacrimi de bucurie in ochi si in suflet. Asa arata primul ei cantecel, pus pe "note muzicale":
Ne dorim ca 2014 sa ne aduca multa sanatate si putere de munca, mai mult curaj la cursul de balet si multi, multi prieteni frumosi aproape.
Iar voua, dragi cititori ai nostri, va spunem de pe acum La multi ani, sa aveti parte de multe bucurii, sanatate si veselie cat cuprinde!



(5 ani)



Darurile de An Nou merg la...

$
0
0
ConcursVa multumesc tuturor celor care ati participat la concursul nostru, dar si pentru mesajele atat de frumoase pe care ni le-ati transmis!
Asa cum promiteam, am facut doua extrageri si am impartit cele patru carti in doua premii.
Iata lista participantilor:

1Argatu Ioan27Istrate Roxana
2Silaghi Gerlinde28Gabriela Covaciu
3Kinder Bucher29Rot Otilia
4Simona Geangu30Alina Burlica
5Coca31Adina Cutelecu
6Valentina32Anca Graur
7Adriana33Larisa Lungu
8Alina D.34Laura Poput
9Raluca35Iulia
10Madalina36Mihaela Haivas
11Andreea (Mihnea Sabarez)37Violeta Cojocaru
12Ramona Camelia Anculia38Flori Radu
13Viorica L.39Nelly Cornesco
14Katia40Lidia Szekrényes
15Dana Simionica41Anechite Loredana Maria
16Anca42Irina Si Micuta A.
17Adina43Gabriela Nistor
18Gabriela Marasescu44Macovei Georgiana-Alisa
19Elena Sincu45Scintei Adina
20Mariana Dinu46Sturzu Elena
21Narcisa47Ionela Vadan
22Irina Moraru48Raluca
23Petrisor St.49Oana si Copilasii - Ale si Tudor
24Jo'S50Nadia Corendea
25Cristina Visan51Catalina Cimpoeru
26Raluca Moldovan52Nicoleta Tugneanu

Si rezultatele extragerii:
Premiul nr. 1:
Premiul nr. 2:

Felicitari castigatoarelor, Nicoleta Tugneanu si Istrate Roxana! Sa aveti mult spor si poate ne veti trimite si noua fotografii cu lucrusoare confectionate dupa cartile primite. Si nu uitati sa ne trimiteti datele voastre de expediere pe adresa blogului (micatelierdecreatie@gmail.com).
O zi minunata tuturor!

Edgar Degas

$
0
0

Prezentarea cartii si un micut craft

Chasing Degas (aici) este o carte despre care v-am mai pomenit in articolul cu recomandarile de Craciun/de iarna si alte ocazii speciale (aici) si acum, dupa ce am parcurs-o impreuna cu M. sunt si mai convinsa ca este o carte absolut fantastica, pe care orice copilas pasionat de balet si/sau pictura trebuie sa o aiba. 

Calitatea cartii este una exceptionala, iar Eva Montarani reuseste nu doar sa adune in povestea imaginata de ea multi pictori impresionisti, ci face din ilustratiile pe care tot ea le semneaza, o poveste fermecatoare in sine.
Firul epic este unul extrem de simplu (fapt care face ca subiecul sa fie usor de digerat de catre micuti) si totusi, la finele lecturii observam cum am trecut in revista multi pictori impresionisti si elementele caracteristice fiecaruia dintre ei, plus particularitatile inconfundabile ale curentului artistic caruia ii apartin acestia.

Si, chiar daca intamplarea din carte este fictiva, ea este inspirata de picturi de-ale lui Degas, realizate intre anii 1873-1878, in nordul Parisului, nu departe de cladirea Operei, exact acolo unde autoarea cartii plaseaza recitalul balerinelor si implicit, spatiul in care Degas isi va etala talentul artistic.
O micuta balerina alearga prin intreg Parisul in cautarea lui Monsieur Degas, care din greseala a luat gentuta ei, in care se afla tutu-ul de care are nevoie la reprezentatia din acea seara:

It was our last rehearsal before the recital. [...]
In my bag I had packed my new tutu. I couldn't wait to wear it on my big night! [...]
I went to my bag so that I could try on the tutu, but when I opened it, I found a big surprise - it was full of Monsieur Degas' paints! We must have accidentally taken each other's bag.
"Have you seen Monsieur Degas?" Monsieur Caillebotte asked.
Monsieur Monet pointed at a dot on his canvas. "But of course!" he said. "He's right here. I saw him walking down the boulevard and added him to my paintings. But he isn't at the end of the street now, because time passes." [...] "The rain has stopped and the light has changed - I must start a new painting!"
I watched as Monsieur Renoir painted the dancing crowd behind me with short brushstrokes of pure color. [...]
He took out the tube of black paint and said very seriously, "Did you know that the color black doesn't exist in nature?"
"Then what color is my hair?" I asked.
Monsieur Renoir pulled out the other tubes of paint. "Your hair is a touch of red and brown and, yes, a bit of green", he said.
[...] Once in the sitting room, the model plopped back down lazily in a big blue chair, where a woman continued to paint her. Mary Cassatt used the most beautiful shades of blue. [...]
The orchestra began to play, and I leaped onto the stage!
I turned and twirled and jumped. I danced for all the special painters I had met that day, but most of all, I danced for my new friend, Monsieur Degas.
"You certainly were the star of the show tonight," Monsieur Degas said. Then he handed me his bag of paints. "After today, I think these should belong to you".
I took the brush and started to swirl and sway. And I watched as the colors danced and pirouetted around me.
Semnul de carte este realizat din fetru, dupa acest tutorial. Ne place la nebunie si il folosim extrem de des!

Carte de colorat

Asa mi-am propus sa ii "predau" M-ei de acum inainte marii pictori: incerc sa asociez o poveste frumoasa cu o carte de colorat si, din care observ, ideea aceasta da rezultate minunate si o incanta tare, tare mult.
Dupa multe tatonari, din multitudinea de carti pe aceasta tema, am ales Edgar Degas Coloring Book (aici) si sunt foarte incantata de ea in primul rand din cauza faptului ca ne ofera activitati pe care M. le poate deja duce singura la bun sfarsit, dar si altele pe care le lasam pentru cand va mai creste, deci o consider o investitie pe termen lung.
Sincer, eu as numi-o carte de activitati, nu doar de colorat, deoarece ne ofera multe provocari.
Spre exemplu, ni se spune asa:

This is how Edgar Degas portrayed himself in 1857 at the age of twenty-three. Why does he look sad?
Would you like to draw him smiling here?
Sau:

Here Degas painted his aunt Laura Bellelli and her family. This picture made the young painter famous! 
This is Edgar's sister Thérèse. You can see the family resemblance in her beautiful eyes.
Edgar also had another sister and two brothers.
What might they have looked like?
Edgar often went to the races. He made some beautiful pictures of horses.
Do you also like to draw and paint horses? Here's some space for you.
Este pentru prima oara cand M. foloseste culori multiple pentru a reda cat mai fidel modul in care lumina cade pe model. A fost atat de incantata si de mandra de descoperirea pe care a facut-o!

Impressionists Sticker Book

Am reluat aceasta fabuloasa carte, despre care am mai scris si aici - ne ramasesera inca doua pagini pe Degas necompletate, deci le-am savurat din plin pe ele!
M. s-a distrat de minune urmarind si cu lupa detaliile, imaginandu-si tot felul de bebelusi printre tusele lui Degas.

Colaj balerine

Am pliat o coala A 4 si am desenat conturul unei balerine pe ea, dupa care am decupat si am obtinut patru balerine.
Le-am lipit pe un carton de culoare inchisa.
Am pregatit si pentru voi PDF cu balerina, il puteti descarca de aici daca va place.
Apoi, am lasat imaginatia sa zburde, M. a colorat asa cum si-a dorit fetitele, timp in care mami a pregatit materialul pentru tutu-uri.
Am luat fasii de hartie creponata si le-am incretit pe una dintre margini.
Destul de repede a invatat si M. tehnica, dupa care a lipit fustitele obtinute.
Si uite ce amintire frumoasa ne ramane in urma lectiilor pe Degas!
Iarna aceasta noi o vom dedica in special studiului pianului, picturii si baletului. La cursuri de balet, M. viseaza de pe la 4 anisori, cand spunea (aici) ca il va practica doar daca profesoara ei va fi un inger. Ei bine, profesoara am gasit, inger nu... 
Aici am fotografiat-o inaintea ultimului curs la care a dorit sa mai mearga, inainte de sarbatori. 
Am nevoie de toate rugaciunile din lume ca sa ii redau increderea in ea insasi si curaj pentru a-si depasi fricile legate, ba de tonul pe care se vorbeste, ba pe strigate nejustificate, ba chiar pe violenta fizica din partea unor fetite-colege...
Vreau sa inchei articolul intr-o nota optimista, invitandu-va sa parcurgeti o alta carte splendida despre Degas, de data aceasta in format electronic (o gasiti aici).

Mult spor in toate sa aveti!


(5 ani si 1 luna)



Povesti din lume adunate

$
0
0
Aceasta care este parte din surpriza pe care am avut-o de Craciun din partea editurii Gama (aici): o minunatie ce ne-a lasat, la propriu, cu gurile cascate, pe care am adorat-o din prima clipa in care am rasfoit-o si pe care M. o devoreaza, efectiv!

Ador calitatea cartilor scoase de editura Gama si salut ideea excelenta de a publica si o carte de povesti adunate de prin intreaga lume. 
Am citit titlul, am vazut ilustratiile atat de vii cu care ne-a obisnuit Nicolae Tonita, am zarit plicurile cu carduri din interiorul cartii, dar cand am ajuns la cuprinsul acesteia, am strigat de bucurie. 
In sfarsit, aveam in fata ochilor o carte din care, in adevaratul sens al cuvantului, putem invata despre popoare, despre obiceiuri si traditii din alte tari.

Este o carte fara cusur, frumoasa atat in continut, cat si ca format, gandita pana in cele mai mici detalii, avand in vedere ca pana si marginile ce incadreaza textele pastreaza motive folclorice caracteristice zonelor din care provin povestile.
Imi place foarte mult si descrierea de pe coperta, din care nu ma pot abtine sa nu citez un fragment:
Fascinantele "Povesti din lume adunate" poarta imaginatia din inghetatele fiorduri pana in desertul nesfarsit al beduinilor. Copiii vor descoperi cu incantare ca basmele si-au revarsat magia si peste wigwam-urile amerindienilor, si peste igluurile eschimosilor, si peste seraiurile sultanilor turci sau peste castelele din piatra ale regilor englezi. [...]
Cele 18 povesti prind viata pe CD-urile audio care insotesc volumul, in interpretarea exceptionala a actorilor de la Teatrul pentru Copii si Tineret "Luceafarul" din Iasi.
Sunt voci frumoase, calde, ce noua tare dragi ne-au devenit si pe care le puteti asculta si voi in micutul fragment pe care l-am pregatit:


Sunt 72 de pagini ce ne poarta prin toata lumea, dupa cum veti sesiza din titluri:

~ Preainteleapta Vasilisa (basm rusesc)
~ Femeia cioplita din lemn (poveste amerindiana)
~ Keloglan si fata padisahului(basm turc)
~ Fat-Frumos cu Parul de Aur(basm romanesc, dupa Petre Ispirescu)
~ Fata Dragonului de Jad(basm chinez)
~ Florile micutei Ida(basm danez, dupa H.C. Andersen)
~ Gasca de aur(poveste germana, dupa Fratii Grimm)
~ Printul Rubin (poveste indiana)
~ Riquet-cel-motat(poveste franceza, dupa Charles Perrault)
~ Rumpelstiltskin(basm englez, dupa Joseph Jacobs)
~ Cantecele eschimosilor(legenda eschimosa)
~ Povestea tunetului Rai-Taro (poveste japoneza) 
~ Pasarea Adevarului(poveste spaniola)
~ Zana si fata cea saraca(basm norvegian)
~ Rodiile de aur(basm intalian)
~ Povestea Seherazadei despre statuile de diamant (basm arab)
~ Fiica Soarelui si a Lunii(basm african) 
~ Fiii Norului(poveste mexicana)


De cum deschidem cartea, ne intampina un plic superb, cu sigiliu, pe care scrie: "Suveniruri din lume adunate".
Pe spatele fiecaruia dintre cele 18 cartonase-suvenir gasim cate o informatie utila, cum ar fi: 

Mexic - Sombrero este palaria pe care o poarta cantaretii traditionali mexicani numiti "mariachi".

sau

Romania - Simbolurile cusute pe cortumele populare romanesti protejeaza de spiritele rele.

M-ei i le-am citit si recitit, povestile deja le stie aproape pe de rost, atat de dragi ii sunt, deci putem deja asocia cartonasele cu fiecare poveste in parte: cum auzim titlul uneia dintre povesti, alegem cartonasul care i se potriveste si ne amintim ce scrie pe el.
Este excelenta aceasta joaca, il implica mult pe cel mic si, evident, ii ofera puncte de pornire interesante in stabilirea unei culturi generale. Personal, pentru mine este o provocare acest joc, ma obliga sa ma informez mai mult si sa aduc noi si noi date, sa tes povesti si pe marginea cartonaselor din carte, iar asta ma bucura nespus.
Pe langa plicul de la inceputul cartii, gasim in carte alte sase plicuri cu cartonase similare celor de mai sus:

Rusia 
Intr-o matrioska se pot ascunde pana la 30 de papusi din lemn mai mici!

America

Pe vremuri, amerindienii primeau cate o pana de vultur plesuv de fiecare data cand faceau o fapta curajoasa!
Franta

Regii Frantei purtau peruci pe care le parfumau cu flori de portocal.
Norvegia

Norvegienii cred ca nu exista o singura lume, ci noua taramuri, unite de arborele fantastic Yggdrasil.
Preferatul M-ei este un basm danez superb, "Florile Idei", pe care si-a dorit sa vi-l interpreteze, dupa puterile ei, la final de articol:


Mii de multumiri editurii, biblioteca noastra se simte multa mai bogata si mai fericita cu aceasta comoara in ea!


(5 ani si 1 luna)



Noi (si vechi) carti de citit in engleza

$
0
0

Easy Phonics Words

Cartile special dedicate cititului in limba engleza le achizitionez in mod expres pentru viitor, pentru atunci cand M. va fi la scoala si va avea de invatat din manuale, care stim cu totii cum sunt si cat de mult lasa de dorit. Indiferent la ce categorie de varsta am predat engleza, aveam o problema constanta - manualele, care uneori aveam senzatia ca intentionat sunt gandite in asa fel incat sa mearga complet in paralel cu nevoia imediata a invatacelului si care parca se incapatanau sa complice inutil procesul de invatare, implicit pe cel al asimilarii de cunostinte.

In fine, sunt recunoscatoare tuturor celor care ne fac posibila, in ziua de azi, achizitionarea unor carti scrise de profesionisti, pe categorii de varsta si de dificultate, si care reusesc sa trasforme un proces dificil de invatare, intr-o joaca!
Pentru momentul in care ne aflam, mi-am dorit sa-i gasesc M-ei carticele cu ajutorul carora sa isi poata, in mod organizat, clar si vesel, imbogati vocabularul in limba engleza. Ea mi-a intrecut asteptarile si si-a dorit sa invete sa le si citeasca de una singura, desi recunosc, nu tin sa accelerez acest proces, ci vreau sa curga lin, dar cu temelie solida.
In cautarile mele m-am oprit asupra cartilor de la editura Usborne, pe care acum, dupa ce le-am testat, le consider o adevarata mina de aur - ne sunt foarte utile in etapa in care ne aflam, dar M. le va avea ca sprijin pe tot parcursul scolii si asta nu e putin, dupa parerea mea.

Prima carte pe care v-o prezit azi se numeste Easy Phonics Wordssi face parte din categoria "very first reading", cea care precede cititul simplu, o etapa in care copilul se acomodeaza cu fonemele din limba engleza.
Practic, in cartea de fata gasim cuvinte ce contin 43 din cele 44 de foneme (combinatii de sunete) ale limbii engleze. Prefata ne spune ca cel de-al 44-lea fonem (sunetul "zh", din cuvinte precum "vision") se preda la un nivel urmator de dificultate.
Pe fiecare pagina gasim cuvinte ce contin cate un fonem - citim repetam, facem asocieri si sesizam diferente.
Ca sa fac joaca si mai interesanta, i-am cumparat (de aici) M-ei un set de cuburi de snuruit, pe care sunt imprimate litere.
Eu am ales cuburile natur, dar daca va plac mai mult culorile, puteti opta pentru varianta aceasta.
Cuburile sunt micute (7x7 mm), dar mie imi place acest lucru - ocupa putin spatiu in sertar si se pot construi cu ajutorul lor adevarate coliere cu litere si/sau cuvinte!
Doar snuruletul din set m-a dezamagit si l-am inlocuit cu unul ce are o textura mai ferma (celebrul fir auriu pe care se prind globurile din bradul de Craciun, ars putin la capete ca sa nu se desire).
Cuvintele obtinute le-am delimitat cu ajutorul unor margele din lemn dragi mie si iata ce a rezultat:
M-ei ii plac tare mult, atat cartea, cat si cubuletele, iar eu sunt tare fericita stiind ca am gasit un nou joc, ce imbina snuruitul, cu cititul si invatatul sub forma de joaca!

Fat Cat in a Mat

Este o carte pe care am amintit-o si in articolul destinat cartilor pentru bobocei intr-ale cititului in limba engleza (acesta).
Nici in vis nu mi-am imiaginat ca M. va iubi intr-o asemenea masura aceasta carte!
Fat Cat on a Mat (aici) este publicata tot de editura Usborne, contine 12 povesti si un CD audio, foarte util in invatarea limbii engleze.
Daca insa va doriti povestile separat (caz in care nu mai dispuneti de CD), le puteti achizitiona la bucata, fie de pe The Book Depository, fie de la reprezentanti Usborne din Romania. 
Eu la Ioana le-am observat pentru prima oara, aici (ultimul titlu din postarea respectiva).
Cartea este ca o bijuterie: realizata din carton gros, lucios, cu multe pagini ce se pliaza si sub care cel mic gaseste continuari-surpriza ale povestirilor scurte, ritmate si pline de umor. 

Daca sunteti curiosi cum suna povestile, iata si un fragment din CD-ul ce insoteste cartea:


M. a gasit un joc nou: si-a propus sa realizeze cate un tablou pentru fiecare poveste din carte. De cateva zile tot coloreaza, asculta si repeta povestile, distrandu-se copios la auzul nazbatiilor pe care le fac animalutele protagoniste.
Sunt atat de incantata de aceste carti, incat deja am comandat setul My First Reading Library, ce contine 50 de carti similare.
Ii multumesc Andreei (Copilaria noastra frumoasa) pentru articolul pe care l-a scris despre set - poate ca in lipsa lui nu as fi decis sa investesc in el.
Comanda am facut-o pe Carti pentru copii in limba engleza (aici), unde le-am gasit la reducere uriasa (in loc de 1272 ron/set, voi plati 190 lei/set).

Multa sanatate si spor in toate sa aveti!



(5 ani si 1 luna)




Cantec pentru tati

$
0
0
Lui tati ii datoram implinirea unuia dintre cele mai mari visuri, acela de a avea propriul nostru pian!
De fapt, lui ii datoram mult mai multe si tocmai de aceea, articolul de azi ii este in totalitate dedicat.
Stim ca, de trei saptamani incoace, pe langa cele doua servicii pe care le are, si-a luat si un al treilea angajament, o bursa care l-a privat de Craciun, de Revelion si la care lucreaza in fiecare zi pana pe la 2 dimineata. Din acesti banuti ne-a facut cea mai frumoasa surpriza de An Nou, un pian digital (Yamaha YDP162), ce a devenit deja al patrulea membru al familiei noastre, pe care il iubim si pretuim tare, tare mult.
La acest pian am invatat ultima lectie din programul profesorului Joseph Hofmann (despre care am mai scris si in acest articol), iar acum suntem in asteptarea Softului Mozart, la care promitem ca vom lucra cu la fel de multa harnicie si daruire.


Este un bun prilej sa ii multumesc si muzicianului, compozitorului si profesorului de pian, Tim Praskins, pe care l-am rugat sa ne sfatuiasca ce pian sa alegem, tinand cont de suma de bani in care doream sa ne incadram si de spatiul mic pe care il aveam disponibil in casa.
A fost extrem de prompt si de dragut si pentru asta nu pot decat sa spun "Jos palaria!" Un om pasionat de frumosul armoniei sunetelor s-a dovedit a fi si un om deosebit de cald si foarte saritor.

Tati, te iubim si iti multumim inca o data mult, mult!



5 ani si 1 luna



Carti de cultura generala (Pop-up) - editura Gama

$
0
0
In articolul de azi doresc sa va fac cunostinta cu doi dintre cei mai tineri puiuti ai editurii Gama, doua carti fenomenale, pe care le recomand cu toata caldura si pe care tare mult mi-as dori sa le aiba cat mai multi copiii in bibliotecile lor!

Va rog sa ma corectati daca gresesc, dar dupa parerea mea, sunt unice aceste carti pe piata din tara noastra, fapt care ma determina si mai mult sa felicit din toata inima initiativa si curajul editurii Gama (aici) de a se inhama la o asemenea munca deloc usoara.
Pretul cartilor nu este unul mic, dar el oglindeste calitatea de nota 10 a acestora, precum si o munca uriasa depusa pentru strangerea informatiilor si aducerea lor intr-o forma finala de vis.
Sunt doua carti tip pop-up, dar dotate si cu multe clapete, discuri (inserturi) doldora de informatii si carticele in miniatura.
Sunt create in format 280x260 mm, din carton foarte gros, in culori vii, gandite extrem de bine, cu informatii variate si foarte interesante.

Cum functioneaza Pamantul - Ghid interactiv al uimitoarei noastre planete

De unde a aparut totul? Ce s-a intamplat pe Pamant?, Cum iau nastere anotimpurile?, Ce este gravitatia?, Cand a aparul viata?, Ce inseamna Pangeea?, Se misca Pamantul sub talpile noastre?, Cum circula apa in natura?, De ce se schimba vremea?, Care sut fenomelele meteo extreme?, Ce tipuri de nori exista?, Ce este carbinul?, Ce inseamna efectul de sera?, Cum traiesc plantele?, De ce cad frunzele toamna?, Ce este un lant trofic? sunt cateva dintre intrebarile la care cei mici afla raspunsuri jucandu-se, efectiv, cu aceasta carte.
Voi lasa imaginile sa va "povesteasca" despre aventura in care pasim din clipa in care deschidem cartea:

Cum se fabrica lucrurile - Povestea din spatele lor

Aceasta carte este cel putin la fel de spectaculoasa ca prima si raspunde la intrebari tare interesante, precum:
Cine a inventat fabricile?, De unde vin hamburgerii?, Din ce se face branza topita feliata?, De unde vine mancarea noastra?, Ciocolata creste in copaci?, De unde vin hainele noastre?, Cum transformam copacii in hartie?, Care este istoria hartiei?, Din ce se fabrica ratustele din cauciuc?, Ce gasesti in frigider?, Cum sa-ti faci plastic acasa?, Care este legatura dintre gorile si telefoanele mobile?, Ce inseamna de unica folosinta?, Ce se afla in gentuta ta de pranz?, Ce putem sa invatam de la alte creaturi?


Noi acum ne familiarizam cu aceste carti, dar le vom readuce des in lectiile noastre si vom propune idei de activitati pornind de la ele.

Sa aveti o saptamana splendida, cu mult chef de joaca si numai lecturi minunate!


(5 ani si 1 luna)


La multi ani, Hippo Atelier!

$
0
0
Prietenii nostri dragi de la Hippo Atelier (aici) au implinit ieri 2 anisori, iar in urma cu 2 luni echipei lor li s-a alaturat un hipo miculut si mare bautor de laptic, ocazii perfecte pentru ca ei sa organizeze un concurs ce mizeaza pe talentul, imaginatia si creativitatea micutilor nostri.

Citez din articolul lor:

[...] daca esti un pitic mic si creativ, deseneaza, picteaza sau modeleaza un hipopotam si apoi trimite-ne creatia pe mail (kids@hippoatelier.ro). 
La sfarsitul lunii premiem cei mai originali 5 hipopotami cu cadouri supriza constand in produse pentru copii, marca Hippo Atelier. 
Asteptam cu nerabdare creatiile voastre! 
Spor!

M. azi incepe sa lucreze la un hipopotam-surpriza, pe care vi-l vom arata imediat ce l-a terminat.

Nu uitati, concursul se termina abia la sfarsitul lunii curente, deci mai este suficient timp pentru idei stralucite.

Mult spor si inspiratie sa avem cu totii!


Invatam sa jucam sah

$
0
0
Este foarte interesant cum, aproape simultan cu dorinta de a invata sa cante la pian, M. a inceput sa ne roage sa o invatam sa joace sah. Pe mine ma bucura tare mult faptul ca acum isi antreneaza mintea in ambele moduri, chiar incep sa intrezaresc beneficii ale asocierii celor doua activitati.

Si, pana la urma, faptul ca mami nu stie sa joace sah deloc (spre mare ei rusine), s-a transformat intr-un mare avantaj: practic, ne-a fortat putin sa gestionam situatia, sa ne impartim sarcinile in avantajul M-ei. Lectiile de pian, M. le tine cu mami, iar pe cele de sah, cu tati.
In ultima vreme, foarte multe dintre zilele noastre asa se incheie: tati si M. joaca sah dupa sosirea lui de la serviciu, iar inainte de culcare, noi, fetele cantam putin la pian, ca sa linistim rotitele creierasului, activate intens de jocul cu tati.
Ce este si mai bine? Ca M. incepe sa o invete si pe mami sa joace sah...

De foarte mare ajutor i-au fost lui tati cartonasele din setul Sah - Antreneaza-ti mintea (editura Gama), atunci cand a inceput sa-i predea regulile acestui joc! 
Este un set de carduri de genul "scrie si sterge", ce face parte din seria IO FUN (din care am mai scris aici si aici).
Tabla de sah
Piesele de sah sunt: rege (R), regina (D), tura (T), cal (C), nebun (N), pion. Ordinea crescatoare a valorii lor este pion, N, C, T, D.

Mutarile unui rege. Mutarile unei regine. Mutarile unui cal. Multarile unei ture. Muratile unui nebun. Mutarile unui pion. Capturile unui pion (X).
Uneste cu o linie piesele de pe margini de locul lor de pe tabla.

Taie piesele care nu sunt la locul lor.

Exerseaza miscarile calului. Porneste de la I.
Joci cu piesele albe. Incercuieste toate piesele pe care le-ai putea captura intr-o mutare. Care a fost cea mai valoroasa piesa capturata? (cartonasele 8, 9 si 10).

Tabla de sah la care lucreaza M. este achizitionata de pe elefant.ro si este in intregime din lemn frumos finisat. Din nefericire, nu mai vad produsul ca fiind in stocul acestui magazin.
Ce ziceti, invatam cu totii sa jucam sah?


(5 ani si 1 luna)



Prima lectie de modelat din argila polimerica

$
0
0
M-ei ii place foarte mult sa modeleze. De la un timp incoace, chiar modeleaza fantastic de bine din plastilina si argila cu uscare la aer. Are o bucatarioara in miniatura, in care, zile la rand, a modelat canite, farfurioare, furculite, lingurite, frute, legume, prajiturele si cate si mai cate.
M-a rugat de multe ori sa o las sa incerce si senzatia modelarii argilei polimerice, dar am tot amanat acest moment, promitandu-i ca, dupa ce implineste 5 anisori vom incerca si aceasta experienta. 
Ocazia s-a ivit ieri, in urma unui brainstorming - voiam sa intram si noi in concursul Hippo Atelierului (despre care am scris aici) si nu ne puteam decide asupra unei idei.
Mi-am amintit de un tutorial video (acesta), ce mie imi place foarte mult, i l-am aratat M-ei si mi-a spus ca ar vrea sa incerce si ea sa realizeze un micut hipopotam. 
Am fost sceptica, dar i-am promis ca o voi ajuta acolo unde se va impotmoli, ca ii voi explica ce tehnica sa foloseasca si ne-am pus pe treaba. Mami a plasat doar urechiusele si punctele maruntele, negre de pe ochisori.
Acum realizez cat de usor a fost totul, de fapt! Increderea in fortele ei i-a crescut semnificativ si va sfatuiesc si pe voi sa le acordati puilor vostri multa, multa incredere in capacitatile lor - alegeti tutoriale filmate (daca se poate), pregatiti-le materialele necesare si lasati-i sa exerseze, sa strice, sa repare pana cand vor fi multumiti de rezultatul obtinut.
Noi asa am facut: eu am stat "pe margine", avand grija sa o sustin si incurajez si a rezultat o hipopotamita roz (imposibil alta culoare), tare nastrusnica.
Mami i-a atasat si o tija cu bucla, i-a pus si fir de martisor si o pregateste de calatorie, caci va pleca inspre Hippo Atelier, catre cel de-al treilea membru (maruntel) al acestuia.
In cazul in care vom castiga concursul, vom darui premiul mai departe, catre copilasi care au mare nevoie de materiale educative.
O zi linistita si senina va dorim!


(5 ani si 1 luna)


Recomandari - carti in versuri

$
0
0

Poezii pentru cei mici

Saptamana trecuta am avut surpriza de a primi in dar o carte superba, Poezii pentru cei mici, scrisa de Aurora Georgescu (ilustratii Serban Andreescu, editura Litera).
Daca sunt foarte atenta atunci cand ii aleg M-ei lecturile in proza, cu poezia sunt si mai pretentioasa, de teama sa nu o expun unor versuri ce "din coada au sa sune" (ca sa nu ma indepartez prea tare de ziua de 15 ianuarie).
Este motivul pentru care, in afara de Poeziile copilarilei cu CD (in care gasim nume grele ale literaturii romane), Ana Blandiana (Intoarcerea lui Arpagic), Gelu Naum (Cartile cu Apolodor) si Lucia Muntean (Povestea vitaminelor), nu i-am prea i-am citit versuri in limba romana.
Cu atat mai mult, sunt tare bucuroasa atunci cand, in lista mea de "Autori romani - carti pentru copii" mai pot adauga un nume, o "descoperire" pe care sunt convinsa ca si voi o veti adora din prima clipa in care ii veti citi poezioarele dedicate celor mai mici dintre noi.
Astazi va facem cunostinta cu Aurora Georgescu, ale carei versuri au mers la inima M-ei de la prima citire.
Poezii pentru cei mici este un volum superb, tare frumos ingrijit (foarmat A4, carton gros si lucios), cu ilustratii frumoase, frumoase si care, nu stiu exact din ce motive, ma transpun in propria-mi copilarie. 
Sunt ilustratii atat de pline de culoare, incat ai senzatia ca, daca inclini putin cartea, va picura culoare si in palma ta!
De fapt, prima mea impresie la deschiderea cartii a fost aceea de proaspat, de primavara, de verde crud ce miroase a iarba, intr-un cuvant, de copilarie, iar acesta este un mare atu atunci cand vine vorba de o carte destinata copiilor. 
Nu ma mira faptul ca aceasta carte a ocupat locul intai in topul celor mai bine vandute carti pentru copii, de la Targul de Carte Gaudeamus - te vrajeste din prima clipa in care o deschizi.
Este una dintre cartile ale carei ilustratii le-a „citit” M. inainte ca eu sa-i citesc versurile. Ne place tare mult sa facem acest joc, sa deschidem cartea, sa privim ilustratiile si sa ne imaginam povestea ce se ascunde in spatele lor.
A urmat lectura versurilor, care s-a lasat cu ropote de aplauze si rasete multe si galagioase. M-am temut putin ca se va plictisi repede de versuri, dar tare m-am inselat - ne prinsese ora 22, eram la jumatatea volumului, iar ea ma ruga intr-una sa-i citesc mai departe. Am observat de la primele versuri cum ochisorii i se maresc a mare surpriza si incantare, cum sta fara sa clipeasca si aplauda frenetic atunci cand "prinde" morala poeziei. 
Sunt poezii cu mult miez, umor, educative, poezii pe care le recomand, atat pentru lectura acasa, cat si la grupa de gradinita, unde se pot improviza scenete pe marginea lor sau chiar micute spectacole de teatru de papusi. 
Cu ajutorul lor, copilasii afla despre circuitul apei in natura, invata sa numere din doi in doi, sa adune si sa scada, invata despre ingamfare, igiena corporala, culori, minciuna si multe altele. 
Printre preferatele M-ei se numara: Pisoiul si fulgul de nea, Cate rate-au stranutat si Intamplare cu un pitic, pe care vi le si lecturam in filmuletul de mai jos, convinse fiind ca va vor aduce si voua zambetul pe buze:


M. si-a propus (asa cum isi propune in cazul fiecarei carti ce ii place mult de tot) "sa ilustreze" intreaga carte. Si iata ce facea in dimineata aceasta, proaspat coborata din pat, ciufulita si inca in pijama:

Alfabetul - Cheia marilor taine ale lumii

O coincidenta tare frumoasa a facut ca, exact in ziua in care a ajuns la noi volumul acesta, sa primim si Alfabetul - Cheia tainelor lumii (aici), carte scrisa tot de Aurora Georgescu, ilustratii Mirela Pete si publicata la editura Aramis (multumim din suflet pentru ea, Andrea!).
In aceasta carte, fiecare litera ii este prezentata copilului prin intermediul unei poezioare dragalase, iar la finalul cartii gasim indicatii de adaptare pentru o piesa de teatru ce poate fi interpretata la sfarsit de an scolar.


In urma acestor lecturi, M. si-a amintit de tehnica prin care Floricica incerca sa-l invete pe Habarnam ce este aceea "rima" (Aventurile lui Habarnam). 
Am preluat ideea si ne-am provocat reciproc la gasit cuvinte ce rimeaza intre ele. Au rezultat combinatii interesante, ce ne-au facut, in marea lor parte, sa radem copios.

In loc de concluzie:

Doamna Aurora a fost extrem de draguta, ne-a pus la dispozitie banner-ul de pe blogul domniei sale, pe care daca il accesati, puteti comanda Poezii pentru cei mici la o pret de autor (aici).
O alta optiune este aceea de a o comanda de pe elefant.ro (aici), unde puteti rasfoi cartea aproape in intregime si unde, periodic, apare la reducere.

15 exemplare din aceasta carte au fost donate copiilor internati la Clinica de Pediatrie a Spitalului Fundeni. Poate ca printre cititorii mei sau ai domniei sale se numara si persoane care si-ar dori sa continue initiativa aceasta si sa doneze cartile si unor camine de copii - cat de frumos ar fi! 
Puteti sa ma contactati pe adresa blogului daca vreti sa facem o comanda comuna si sa gasim impreuna destinatarii cartilor.

Multumim, sa aveti o saptamana minunata!


Later edit: Tocmai am aflat faptul ca o puteti intalni pe autoarea Poeziilor pentru cei mici sambata, 25 ianuarie, la librăria St.O.Iosif (din Braşov), unde este invitata sa prezinte cartea!


(5 ani si 1 luna)



Invatam despre Ceaikovski (1)

$
0
0
Nu cu (foarte) mult timp in urma descopeream cum prima iubire muzicala a M-ei este Chopin (aici, aici si aici am scris despre el). 
De cand este pasionata de balet, a descoperit si muzica fermecatoare a lui Ceaikovski si simt cum incepe sa fie tot mai fermecata de muzica lui, motiv pentru care mi-am adunat toate fortele si ideile si am ajuns la a parcurge cu ea materiale minunate, ce sunt convinsa ca ii pun baze suficiente pentru varsta pe care o are.

Ceaikovski si dansul notelor de argint

Tuturor acelora dintre voi care doriti ca puiutii vostri sa intre pe taramul muzicii clasice, va recomand sa incepeti studiul pe cartile Cristinei Andone (Povesti din Padurea Muzicala, editura Adevarul) - acestea nu sunt biografii propriu-zise, ci fictiuni ale caror protagonisti sunt compozitorii insisi, metamorfozati in spiridusi-compozitori, locuitori ai unei Paduri Muzicale de exceptie, ce ii va vraji pe micutii cititori, fara doar si poate. 
Recomand cu atat de mare caldura aceste povesti, in primul rand din cauza faptului ca le putem citi copiilor inca de la varste fragede, fara sa picam in greseala de a-i bombarda cu informatii biografice, care mai mult i-ar indeparta de subiect decat i-ar apropia. 
Gratie flerului de fin psiholog al autoarei, numele spiridusilor compozitori se instaleaza in creierasul copilului fara niciun efort, iar ceea ce face geniale aceste carti este atentia exceptionala la detalii: 

~ Pe nesimtite, copilul va retine si asocia, muzica lui Ceaikovski, spre exemplu, cu albul zapezilor nesfarsite ale Rusiei si cu cel al mestecenilor, cu samovarul (ce alt simbol mai puternic am putea gasi pentru aceasta tara?)
~ In memoria micutilor, termenul de "balet" va face mereu pereche cu acest compozitor, dar si cu jocul atat de gratios al fulgilor de zapada argintii.
~ Va intelege faptul ca baletul nu inseamna doar un dans oarecare, ci este poveste in primul rand. Iata de ce, in aceasta carte, Ceaikovski este prezentat drept un spiridus caruia ii place la nebunie sa povesteasca si vom vedea ca el va folosi toate tehnicile literare pe care le implica acest proces: povestirea in rama, picuratul suspansului, pregatirea, in detaliu, a decorului, care trebuie sa fie unul extrem de cald si primitor.
~ Prietenul cel mai bun al acestui spiridus compozitor este gratioasa lebada Leda. Cum ar mai putea, dupa lectura cartii, cei mici sa uite ca lebedele, simbol al gratie supreme, sunt asociate cu muzica lui Ceaikovski?
Iata cateva dintre motivele pentru care eu ador aceasta colectie de carti unice pe piata din Romania, carti ce trebuie sa devina abecedarul celor mici in materie de muzica clasica.
Dupa ce toate informatiile se vor fi asezat bine in creierul celui mic, acesta va putea asimila si datele biografice prezentate la sfarsitul fiecare carti, ba chiar va putea avansa catre lectii si mai bogate in asemenea elemente.
Eu inca ma imbat de bucurie si ma straduiesc sa prind fiecare dram din setea si fericirea imense pe care le manifesta M. la intalnirea cu muzica clasica si povestile din spatele ei!
Toata viata ii voi multumi Cristinei pentru ajutorul pe care mi l-a dat in acest demers - punem acum baze solide si frumoase, care imi apropie copilul de una dintre cele mai frumoase arte din lume, iar asta nu este deloc putin.

Colectiei noastre de "casute ale spiridusilor-compozitori" (realizate din borcanase imbracate in argila polimerica) i s-a alaturat inca una, cea asezata intr-un mesteacan, impodobita cu ceea ce bucura orice copil de pe lumea aceasta, multi fulgi pufosi de nea.
Spiridusul este insotit peste tot de lebada lui draga, Leda cea gratioasa, pe care M. o iubeste enorm.

Asa am pornit la drum - am facut cunostinta cu spiridusul Ceaikovski:
In Padurea Muzicala, chiar langa Lacul Lebedelor, sclipeste o casuta alba prinsa intre doi mesteceni batrani. Acolo locuieste Ceaikovski, spiridusul a arui muzica ne leagana cu povesti de ceai si de zapada.
Se spune ca demult, demult, dupa ce a terminat vraja florilor de gheata, chiar inainte sa picteze in alb toti mestecenii din lume si in rosu toate nasucurile de pe derdelus, Zana Iernii a desenat pe ferestrele lui Ceaikovski sapte fulgi de nea diferiti, care se pot vedea si astazi. [...]
lebada spiridusului, Leda, sade tacuta la geam, langa o lira de argint. De acolo vede cel mai bine lacul ei cel drag, cu ape neclintite. [...]
Trebuie sa stiti ca spiridusul nostru este un mare, mare povestitor. Poate de aceea muzica lui se asculta cel mai bine iarna pe divan, intre perne mari, brodate cu bujori. Intocmai ca o poveste cu zane, fulgi de nea si...ursuleti!
Cat de fericita a fost micuta mea cand a putut seconda balerina din carte! Acum cunoaste si ea pasii de dans si, evident, a fugit la dulapior ca sa isi aduca papuceii si tutu-ul pentru a-mi demonstra ce cunostinte are.
Am rasfoit si fotografiile facute la implinirea a 5 anisori, printre care se numara si una extrem de draga sufletului meu (multumim din suflet,Bebegrafie!):
Dupa ce i-am cunoscut pe Ceaikovski, Leda si pe ursuletii Dasa, Masa si Vasile, intram intr-o noua poveste, aceea a iubirii aproape imposibile dintre printesa Lina si navalnicul vant, Zor.
Spun "aproape" imposibila, deoarece, la final cei doi, pentru a ramane intreaga viata impreuna, renunta la conditia lor de om, respectiv fenonem al naturii, parca pregatindu-i pe micutii nostri sa intre in atmosfera atat de indragitului "Lac al lebedelor":

Cred ca nu putem fi impreuna, Zor, ii spuse printesa intr-o zi. Suntem prea diferiti. Am incercat sa fiu ca tine si am obosit. Ai incercat sa fii ca mine, dar nu m-ai facut fericita. [...]
Dimineata, nu mai ramase nici urma din cei doi. Se spune ca Zor s-a intartejit pana la nori, picurand stropi mari in lacul cu ape valurite pe are il puteti vedea si astazi de la fereastra casutei mele. Iar in locul printesei Lina, si-a luat zborul o lebada linistita si gratioasa. De atunci, lacul canta in cercuri argintate de fiecare data cand lebada se leagana calma pe apele sale. Mama-Nor spune ca sunt in sfarsit fericiti.

Portret

Nu am uitat sa asez fotografia lui Ceaikovski in rama unde va sta pana in momentul in care vom trece la un alt compozitor. In articolul pe Chopin (aici) am explicat pe indelete scopul acestor cartonase montessoriene, iar printabilele le puteti descarca de aici, daca sunteti interesati de ele.

Macheta

Vreau sa va prezint o bijuterie, realizata de buna noastra prietena, Ioana, creatoarea machetelor didactice (aici), care inca de anul trecut ne-a daruit o minunatie de casuta din polistiren, executata in intregime de mainile ei magice si pe care o iubim tare, tare mult!

Balerine din hartie

De multa vreme imi dadea tarcoale intrebarea daca M. ar fi in stare sa decupeze balerine din hartie (dupa tehnica aceasta). Am incercat, ea a fost extreeem de incantata sa vada ca nu sunt chiar atat de greu de realizat si ca se descurca si singurica.
Template-ul pentru corpul balerinei il puteti descarca de aici.
Am insirat balerinele pe o panglica ingusta si M. le-a luat la dans pe muzica magica a lui Ceaikovski.

Casutele spiridusilor

Figurine din lemn - steaguri

Ramonei, o alta prietena si cititoare draga a blogului nostru, ii multumesc din suflet pentru ideea pe care mi-a dat-o de curand, aceea de a face putina geografie folosind figurinele din lemn (am scris aici despre ele), pe care le-am vopsit in culorile steagurilor compozitorilor pe care deja i-am studiat.
Observatie: Pentru Chopin, M. a vopsit doi omuleti, deoarece este nascut in Polonia, dar a trait in Franta.

Jocuri muzicale

Nu am uitat nici de jocurile propuse la sfarsitul cartii:

~ Am dat nume corecte pozitiilor de balet ce s-au incurcat.
~ Am gasit firicelul de abur ce se ridica din cana lui Ceaikovski.
~ Am ascultat cu mare atentie piesele de le CD-ul ce insoteste cartea si am recunoscut: senzatia de zbor pe care o ai cand te dai in leagan, clinghetul unei lingurite de argint intr-o cana de ceai, miscarea gratioasa a lebedelor, sunetul harfei de argint, dansul fulgilor de nea, zborul lebedelor si clipocitul linistitor al lacului.

Mesteacanul

In loc de concluzie, daca tot este Rusia tara mestecenilor, iar casuta lui Ceaikovski se afla intr-unulul dintre ei, va las sa ascultati cantecul popular, rusesc, Silverbirch (Mesteacan), pe care acum M. il canta singura si cu mare, mare drag. 
Cine stie, poate ca va aduce putina zapada, ca sa ne continuam lectiile pe acest compozitor intr-o atmosfera si mai feerica:


Ioanei ii multumim din suflet pentru macheta, iar pe voi va asteptam din nou in vizita pentru o continuare a activitatilor inspirate de opera acestui fantastic compozitor!



(5 ani si 1 luna)



Papucel balerina din argila polimerica (tutorial)

$
0
0
Precizez de la inceput faptul ca eu lucrez pe o placa de sticla, dar fotografiile din tutorial le-am facut pe cartie cerata (de copt) deoarece sticla reflecta in mod deranjant lumina si imaginea era greu de urmarit.

Asadar, veti avea nevoie de putina argila pentru piciorus (eu am folosit Fimo Soft alb, dar foarte bine se potriveste si cea de culoarea pielii), precum si putina argila pentru papucel (eu am lucrat cu roz deschis, respectiv cu auriu).
Framantati bine argila pentru balerin si o rulati in forma de "cilindru" (al meu este lung de 2 cm si lat/gros de 0,6 cm).
Rotunjiti putin cilindrul la unul dintre capete ca sa creati varful papucelului.
Luati un betigas de frigarui (scobitoarea este prea subtire si are varful ascutit, deci nu este potrivita) si, folosind capatul lui drept, creati o adancitura in "papucel".
Rulati un cilindru din materialul pentru piciorus (alb sau crem). Al meu are lungimea de 3,5 cm si latimea de 0,5 cm.
Asezati figurina obtinuta in palma si rulati, foarte usor, zona in care se suprapun cele doua culori - veti obtine un efect frumos de piciorus, asezat in balerin.
Creati curbura talpii, iar marginea ce va deveni calcai, indepartati-o taind oblic excesul de argila.
Rotunjiti zona din care ati taiat argila, pana cand obtineti un calcai frumusel.
Curbati si partea de picior ce nu sta in balerin si introduceti in capatul de sus o tija cu bucla (de care veti lega firul de martisor).
Bagati figurina la cuptor (aproximativ 15 minute, la 110 grade Celsius).
Dupa ce ati scos-o din cuptor si dupa ce s-a racit, puteti lipi funditele foarte inguste (eu am gasit late de 0,4 cm).
Taiati, mai intai, doua bucati de funda, lungi de aproximativ 15 cm fiecare. Cate un capat il taiati oblic si il sigilati la foc (cu ajutorul unei brichete).
Aplicati adeziv universal (eu folosesc Pentart) pe fundite si lipiti-le de picior (suprapuse, intocmai ca in imaginea de mai jos).
Dupa ce fuditele s-au lipit bine de argila, le puteti infasura de piciorus si face lega elegant pe lateral, ca in imaginea de mai jos.
Taiati excesul de material, sigilati si capetele acestea.


Mult spor sa aveti!




Spargatorul de nuci si Regele Soarecilor

$
0
0

Prezentarea cartii


De la o vreme incoace am tot citit carticele pe tema "Spargatorului de nuci", dar varianta neabreviata, originala, scrisa de E.T.A. Hoffmann (de mult, de mult, tocmai in 1816) statea de ceva vreme in capul listei mele de carti mult ravnite. 
Foarte pe scurt, este basmul dupa care, in anul 1892, Piotr Ceaikovski scria libretul pentru cel de-al treilea balet al sau.

Spargatorul de nuci si regele soarecilor ne-a fost trimisa pentru recenzare (impreuna cu inca o carte, despre care va voi povesti cu proxima ocazie) de catre frumoasa echipa de la Adevarul, ce a mai trecut pragul micutului nostru atelier cu alte trei ocazii, daca mai tineti minte (aiciaici si aici). Multumim din suflet pentru aceste surprize minunate!

Efectiv, nu imi mai incap in piele de bucuria acestei descoperiri! 
Spun despre ea ceea ce nu am declarat foarte des despre vreo carte si anume, faptul ca este impecabila, perfecta, completa. 
Aparuta la editura Litera (2012) in conditii exceptionale, impartita pe 12 capitole, tradusa fara cusur de catre Marcel B. Codrin, cartea aceasta este un regal, deopotriva pentru cei mici, cat si pentru cei mari. 
Unii oameni adora baletul, altii ilustratiile inconfundabile ale contemporanului Roberto Innocenti sau poate ca unii doresc sa savureze o poveste plina de culoare, suspans - oricine isi gaseste cel putin un motiv pentru care sa iubeasca aceasta carte.
Singura mea observatie este ca, personal, copiilor mai mici de 5-6 anisori nu le-as citi mot à mot ciocnirile (nu multe, de altfel) cam violente dintre neamul sociresc si restul personajelor din carte. 

Coperta ei este realizata din carton foarte gros, iar cele 136 de pagini din carte sunt groase, rezistente, realizate din carton semi-lucios. 

Atentia la detalii este deosebita: pe coperta gasim gravuri aurite, textul este asezat foarte elegant in pagina, iar ilustratiile insumeaza un paradox, as spune: sunt pastelate, dar foarte produnde si pline de culoare, de detalii uluitoare, in acelasi timp. 

Deoarece cu totii cunoastem acest basm, ma voi rezuma la prezentarea catorva fragmente din el, insotite de observatii personale, ce poate va vor fi de folos atunci cand veti decide daca v-a fermecat cartea sau nu:

In sfarsit, am dat peste o carte in care, fetita ce primeste in dar spargatorul de nuci poarta numele Maria, si nu Clara, cum apare in adaptarile mai noi, si cum foarte multi dintre copiii nostri s-au obisnuit sa o numeasca pe micuta protagonista.
Imi place mult si faptul ca mesajul adevarat al Craciunului nu este uitat, deci in loc sa astepte sosirea lui Mos Craciun, copiii se gandesc la pruncul Iisus:
Era douazeci si patru decembrie, si copiilor familiei Stahlbaum li se interzisese cu strasnicie sa intre in salonul cel mic al familiei - ca sa nu mai vorbim de salonul cel mare - indiferent de ora sau de motiv. Erau cuprinsi amandoi de un sentiment straniu, caci in odaie se intuneca treptat si, potrivit traditiei de Craciun a familiei, nicio lumanare nu era inca aprinsa.
[...] amandoi erau siguri de un lucru - parintii le cumparasera tot felul de jucarii minunate. Si asa si era! Chiar in vremea aceea, ei asezau cadourile in salon. Fritz si Maria isi mai amintira si ca, de Craciun, pruncul Iisus le indeplinea intotdeauna dorintele, iar darurile atinse de mana Lui binefacatoare le aduceau si mai multa bucurie.

Daca micutii vostri inca mai cred in Mos Craciun, puteti sari peste acest pasaj si reveniti asupra lui atunci cand mitul se va fi spulberat...
Hoffmann se numara printre primii autori de literatura fantastica, el avand o mare influenta chiar si asupra celebrului Edgar Allan Poe. 
In povestea de fata, nasului Drosselmeier ii revine uriasa raspundere de a "coordona" impletirea visului cu realitatea. El insusi este o poveste in sine, un om cu suflet de copil, atat de insetat de poveste, de imaginar, dar cu o infatisare aproape grotesca:

Despre Nas' Drosselmeier se putea spune orice, numai ca era chipes nu. Mic de statura si slab, cu fata plina de riduri, avea ochiul drept acoperit cu un petic negru. Era complet chel si de aceea purta mereu o peruca alba. Aceasta peruca, pe care si-o facuse singur, era o adevarata opera de arta.
In ciuda infatisarii lui, Nas' Drosselmeier era un om foarte inteligent. Era fascinat de masurarea timpului si invatase tot ceea ce era de stiut despre ceasuri si pendule. [...]
De fiecare data cand venea in vizita, Nas' Drosselmeier avea cate o surpriza minunata pentru copii ascunsa in buzunarele hainei. Putea fi un omulet caraghios, dintre cei care isi rotesc ochii si fac reverente, sau o cutie din care sarea o pasare ori vreo alta jucarie incantatoare.

Absolut uluitoare este Povestea nucii cu coaja tare, pe care iscusitul ceasornicar le-o spune celor doi nepoti ai sai. 
Din povestea lui se revarsa puhoaie de personaje - regele, regina si micuta lor Printesa Pirlipat, Ceasornicarul cel Istet, curteni, doici, dar si un intreg neam soricesc, in fruntea carora troneaza Madam Soricepik, regina acestora din urma si vrajitoare de temut:
Drosselmeier izbucni intr-un plans amar, in timp ce micuta Pirlipat, fericita, se amuza spargand nuci. Dar, pentru intaia data, ceasornicarul baga de seama cu ce pofta manca Pirlipat nuci. Si tot atunci isi aminti ca fetita venise pe lume cu toti dintisorii in gura, ba si ca, dupa muscatura lui Madam Soricepik fetita o tinuse tot intr-un plans, pana cand, din intamplare, primise o nuca. O sparsese pe loc, ii mancase miezul si se potolise. Din acea zi, doicile nu mai pridideau sa-i aduca nuci.
[...] ce bucurie! - li se arata cat se poate de limpede ca, pentru a rupe vraja ce o schimonosise si a o face iar frumoasa cum a fost, Printesa Pirlipat trebuia sa manance miezul dulce al nucii Krakatuk. [...] Pe de alta parte, daca era sa poata fi crapata, ea trebuia sparta intre dinti de catre un barbat care nicicand nu pusese briciul pe obraz, ca sa se barbiereasca, si nici cizme nu purtase vreodata.

Dupa aceasta poveste tulburatoare, din care intelegem motivul prezentei spargatorului de nuci in poveste, urmeaza capitolul in care micutul viteaz il infrange in lupta pe fiorosul Rege al Soarecilor, cel cu sapte capete. 
Victoria aceasta fenomenala il va indeamna pe Spargatorul de nuci sa o invite pe Maria la o plimbare prin taramuri vrajite, in Joclandia (taramul jucariilor), facand din capitolul acesta unul dintre cele mai frumoase texte literare posibile, ce ii va lasa pe cei mici cu guritele cascate de mirare si incantare:
- Cat de minunat este totul! exclama Maria fermecata.
- Aceasta, scumpa domnisoara, este Padurea Craciunului, zise Spargatorul de nuci.
- Vai, ofta fata, daca as mai putea sta un pic aici!
Spargatorul de nuci batu din palme si, imediat, aparu un grup de ciobanasi si ciobanite, de vanatori si vanatorite, toti atat de ali si de gingasi, incat ai fi crezut ca sunt facuti din zaharul cel mai pur. Maria ii zarise si mai inainte, plimbandu-se printre copacii din padurice. Acestia adusera un minunat sezlong din aur, asezara pe el o perna din satin alb si, cu mare curtoazie, o invitara pe Maria sa se aseze. Imediat, ciobanasii si ciobanitele interpretara pentru ea un minunat balet, in timp ce vanatorii si vanatoritele cantau din corn. [...]
Ceva mai departe era un alt rau, cu apele de un galben-inchis, care curgeau lenes la vale. Din ele se ridica o alta aroma delicioasa. Pe mal, cativa copii pescuiau niste pesti dolofani, pe care ii mancau imediat. Cand se apropie mai mult de ei, Maria vazu ca pestii aveau forma unor alune de padure.
Mai departe inca, de-a lungul acestui molcom curs de apa, se intindea un targ tare mandru. Casa preotului, biserica, hambarele si casele erau brun-inchis, iar acoperisurile, aurite. Peretii cladirilor pareau a fi tencuiti cu coji de lamaie si de migdale.
- Acesta este Biscuitgraz-pe-Miere, anunta Spargatorul de nuci. Este renumit pentru locuitorii lui chipesi. Dar sunt si foarte tafnosi, caci sufera cumplit de dureri de dinti.

Finalul cartii nu doresc deloc sa il devoalez, dar pot spune ca este special, minunat si ramane in aceeasi nota de alternanta vis-realitate cum este intreaga poveste.

Auditie


Ador jocurile de auditie destinate celor mici, iar cand ideile pe care le gasesc animeaza mult acest proces, sar in sus de bucurie! 
Asa s-a intamplat si cu lectia de fata - imi doream nu o simpla ascultare, identificare de elemente, ci un joc in toata regula, o glifa de auditie, cum m-am gandit ca pot adapta termenul englezesc de "listening glyph". 
Vorbim despre o pictograma, pe care ascultatorul o completeaza in timp ce urmareste cu mare atentie o bucata muzicala, in cazul nostru, "Marsul soldatilor de plumb". 
Ineditul jocului consta in faptul ca impletim culoarea, cu muzica, deci nu folosim cuvinte, ci exprimam ceea ce auzim prin culoare: descarcati fisa de colorat de aici, aduceti pe masa creioane de colorat/carioci si porniti muzica. Rugati micutii sa decida daca aud sunete scurte sau sunete lungi, spre exemplu. In functie de raspunsul lor, vor colora caciula spargatorului de nuci in rosu sau in albastru. 
M-ei i-a placut mult de tot aceasta joaca si chiar intentionez sa gandesc asemenea fise de lucru pentru toate auditiile pe care le vom face in viitor!

Nota: Butonii de pe hainuta spargatorului de nuci sunt colorati in verde, semn a M-ei i-a placut ceea ce a ascultat, si nu in maro, cum par a fi in fotografie.

Craft micut spargator de nuci


M. isi doreste cu ardoare un spargator de nuci, dar vazand ce pret exorbitant are unul, mi-am folosit toata imaginatia din dotare ca sa ii realizez unul ce sa-i mai stinga focul.
Ba mai mult, am realizat impreuna un micut spargator, din betigase de inghetata (popsicle sticks).
Ideea de "asamblare" a acestuia am preluat-o de aici, dar am lasat-o pe M. sa il coloreze si picteze dupa pofta inimii ei. 
Imi place sa o incurajez sa combine texturi, materiale atunci cand lucreaza la un craft, deci i-am sugerat sa foloseasca, mai intai carioci, iar acolo unde nu are nuantele de care are nevoie, sa vopseasca folosind acrilicele. Dintii, ochisorii si liniile orizontale i-au revenit lui mami si suntem tare fericite de rezultatul muncii noastre de echipa - spargatorul de nuci a fost pupacit, plimbat prin casa si dansat in frenezie.
I-am atasat si o fundita, deci il vom putea atarna in bradut de Craciunul viitor, dar il putem folosi si pe post de semn de carte pana atunci.

Fetita si spargatorul ei de nuci


Don’t be afraid, my beard is long, my head is large, my look is grim but that matters not. I won’t bite you. In spite of my big mouth and grim appearance, I look with my heart for your happiness.

Cea mai mare bucurie, insa, mi-a prilejuit-o realizarea acestei fetite, ce tine in brate figurina ei iubita! 
Mi-a luat ceva timp sa construiec, din argila polimerica, tot ansamblul acesta, dar si mai mult timp sa lipesc parul artificial pe capul micutei (premiera absoluta pentru mine).
Maria are locul ei de onoare pe capacul pianului, ne vegheaza lectiile si ne bucura privirile.
In realizarea micutului spargator de nuci m-am inspirat din acest tutorial si chiar ma gandesc ce frumos ar arata si pe post de martisor/pandantiv/breloc/glob pentru bradut sau pur si simplu ca ornament in miniatura.
Se spune ca primul spargator de nuci a venit pe lume prin secolul al XV-lea. Potrivit traditiei populare germane, el este protector si adevarat porte-bonheur, motiv pentru care constituie un cadou excelent. Este asemuit cu un caine de paza credincios, ai carui dinti vor pune pe fuga spiritele rele.

Semn de carte


Noi suntem topite dupa acest semn de carte, pe care l-am folosit la maximum din prima clipa in care l-am terminat de cusut. 
Daca inca nu ati apucat sa il executati, poate ca va este util acest link ( unde am scris prima oara despre el).

Micuta balerina


Va recomand si craft-ul acesta extrem de simplu, ce bucura absolut orice copilas.
Cu o cutiuta din metal, un magnet si o agrafa de hartie puteti face balerina din hartie sa danseze!

Papucel din argila polimerica


M. are asigurat martisorul pe anul acesta! Am reusit sa modelez, din argila polimerica, un papucel care ii este foarte drag.
Pentru aceia dintre voi care doriti sa imi urmati exemplul, va pun la dispozitie, cu mare drag, tutorialul acesta, in care m-am straduit sa va dau toate detaliile necesare micutului martisor.


Final de joc


Pentru ca masa noastra a fost plina de spiridusi compozitori zilele acestea, ne-am gandit ca ar fi bine sa incepem sa facem putina ordine printre ei - am lasat-o pe M. sa aseze fiecare obiect "la casa lui" si am facut cu aceasta ocazie si o minunata recapitulare a lectiilor muzicale parcurse pana in acest moment.

Si o farama de muzica


M. a reusit sa aduca putina zapada cu precedentul ei cantecel, asa ca azi va mai cantam unul, de aceasta data, un fragment din Dans rusesc ("Spargatorul de nuci"), pe care l-a invatat in doua zile.
Cantecelul nostru de azi ne dorim sa aduca multa sanatate si numai bucurii in inimile tuturor!


Stiti ce ma bucura cel mai mult in acest moment? 
Tocmai am realizat faptul ca exact intr-o zi de 24 ianuarie (dar 1776) venea pe lume cel care a scris povestea despre care am scris eu azi. 
M-au trecut putin fiorii cand am realizat ce coincidenta fantastica s-a produs, dar acum sunt tare fericita ca s-a intamplat asa.

Un sfarsit de saptamana cu zapada si lecturi splendide va dorim!



(5 ani si 1 luna)


ABC-ul curajului

$
0
0
Natalia Ciub aduna, sub acest titlu inspirat, ABC-ul curajului, o adevarata "colectie" de frici pe care le au cei mai multi dintre micutii nostri: frica de intuneric, de zgomotul facut de aspirator, bormasina sau de motorul masinii, frica de paianjeni, de urzici, de doctor, caini, vise urate, furtuna, de foc, ascensor sau teama de a recita in public sau de a-si face noi prieteni.
Este o carte minunata, aparuta la editura Litera, ilustrata spectaculos de M.A. Puzîrenco si tradusa de catre Grigore Crigan si Elena Masița.

Pe parcursul a 109 pagini, observam cum micuta Ica Soricica devine tot mai curajoasa, in mare parte datorita prietenului ei bun, Arici Pogonici, care o sustine si sfatuieste de-a lungul transformarii ei dintr-un soricel temator, intr-unul curajos, pregatit sa infrunte de unul singur lumea.

O recomand cu mare caldura, atat pentru subiectul ei si modul in care este tratat acesta, cat si pentru calitatea deosebita a materialului din care este realizata.
Ineditul consta in faptul ca aceasta carte este interactiva: pe langa faptul ca le ofera o lectura frumoasa, ii implica pe micutii cititori intr-o asa mare masura, incat la sfarsitul cartii, acestia realizeaza ca sunt ei insisi mai curajosi si mai pregatiti sa iasa in lume fara teama.
"Vindecarea" de temeri se face prin desenat, colorat, dezlegat ghicitori, raspuns la o multime de intrebari sau chiar prin invitatia de a se descrie ei insisi in anumite situatii in care ajung inevitabil.
Este cartea care a tinut-o pe M. ocupata tot weekend-ul: o recitim pentru a nu mai stiu cata oara, coloreaza si scrie in ea intr-o veselie, identificandu-se intr-una cu Ica Soricica, cea atat de tematoare la inceputul cartii.

Da, si ea se temea tare (cand era mica de tot) de zgomotul pe care il facea aspiratorul sau de masinile ce treceau pe langa noi, inca se teme de doctor, de caini, musculite si paianjeni, iar de intuneric, nici nu mai vorbim...

De vreo doua luni de zile se pare ca au inceput si cosmarurile sa se cuibareasca in visele ei, deci am fost atat de fericita sa observ ca si acestui pacatos subiect ii este acordata mare atentie in carte:
Ica Soricica: Cand dormi, ti se pare ca totul este real.
Arici Pogonici: In asemenea cazuri, stii ce trebuie sa faci?
Ica Soricica: Nu.

Arici Pogonici: Inainte de somn, sa citesti povesti. Nu orice poveste, ci numai acele povesti in care nu exista monstri, nici raufacatori. Despre acestia e mai bine sa citim ziua. Atunci nu vei mai avea visuri urate, ci numai frumoase. [...]
Iar daca vei avea in preajma jucaria indragita, ea neaparat ti se va arata in vis.
De cand era sa o muste un caine in curtea din spatele blocului, teama de acest animal s-a transformat intr-o adevarata fobie, ce o face sa sara in brate la mami sau la tati chiar si la apropierea de un catelus, asa ca, povesti precum a Icai ne vin manusa!

Pe lume sunt caini feluriti:
Domesticiti sau rataciti, 
Sireti sau prietenosi,
Jucausi sau foarte furiosi.

Sa nu dai intr-un caine nicicand,
Caci indata, sarind si latrand,
Sa se apere va ataca
Si pe data te va musca.

Nu mi-e teama!
Airici Pogonici: Daca vei avea grija de cainele tau, el iti va raspunde intotdeauna cu aceeasi afectiune.
Ica Soricica: Insa cu cainii necunoscuti trebuie sa fim foarte prudenti.
Cartea se incheie cu o concluzie frumoasa:
Acum ai devenit mai curajos si mai informat. Tu esti cel mai viteaz din lume. Scrie de ce nu iti mai este teama.

Si cu invitatia:
Aici deseneaza-te pe tine.
Pentru ca ii plac atat de mult cele doua personaje principale din carte, mi-am dorit mult de tot sa i le si modelez din argila polimerica. Pentru a fi mai dragalasi si mai placuti la atingere, am feltuit lana netoarsa (prin aceasta tehnica), pe care am lipit-o de corpul figurinelor (dupa ce acestea au fost coapte, evident).

Oricand i se va mai strecura vreo teama in sufletel, ii va avea alaturi pe Ica si pe Pogonici, care ii vor aminti de sfaturile si intamplarile prin care au trecut ei insisi si sunt convinsa ca asta o va ajuta mult pe M. sa fie mai curajoasa pe viitor.
Multumim Adevarulshop pentru aceasta carte ce ne este extrem de utila, iar puiutilor cititorilor nostri le dorim sa se vindece de toate fricile pe care le au.


(5 ani si 1 luna)


Colorful Dreamer - The Story of Artist Henri Matisse

$
0
0
`
Colorful Dreamer este o carte pe care o recomand din tot sufletul, atat micutilor iubitori de arta plastica, cat si parintilor care vor invata din ea cat de important este sa dam crezare si sa sustinem visurile puiutilor nostri. 
Este o carte despre determinare, multa, multa munca si staruinta, despre tristete dusa pana la extrema si opusul ei, bucuria, fericirea maxime, pe care le aduce dupa sine libertarea de a a-ti alege drumul in viata!
Imi place foarte mult si felul in care o scrie Marjorie Blain, dar si ilustratiile atat de inteligent gandite de catre Holly Berry - dintre toate editiile existente pe piata, eu o recomand pe aceasta, deoarece urmareste intreaga viata a lui Henri Matisse (nu doar copilaria sau anii sai de maturitate), iar in noianul de ilustratii, putem recunoaste foarte multe elemente din opera acestui pictor de care noi nu mai reusim sa ne desprindem de mai bine de doua saptamani. 

Nascut de Anul Nou (1869), in nordul Frantei, Henri traieste, impreuna cu fratele mai mic si parintii sai, intr-un oras trist, lipsit de culoare, oras industrial, ticsit de fabrici, cosuri fumegande si razboaie de tesut galagioase. In acest oras nu exista gradini prin care sa te plimbi, muzee pe care sa le vizitezi sau tablouri pe care sa le admiri.
In acest mediu atat de cenusiu, micutul Henri viseaza...vise pline de culoare. Parintii, in pofida faptului ca il iubesc foarte mult, sunt tare ingrijorati de viitorul lui. Isi imagineaza ca Henri nu va avea niciun viitor, ca ei vor ajunge sa il sustina financiar pe tot parcursul vietii lui.
Henri nu exceleaza la scoala, la vioara, la nimic decat, poate la .... visat. El viseaza la o viata plina de culoare, se viseaza acrobat, clovn, actor sau magician pe scena. Viseaza ca lumea il observe, il remarce.
Dar nu visaeaza sa preia afacerea familiei. Ori de cate ori vorbeste cu tatal sau despre acest lucru, ajunge sa zaca timp de o saptamana in pat, atat de mult ii displace perspectiva aceasta.
Ador metafora pasarii albe, ce apare pe tot parcursul cartii - cand inchisa in colivie, cand libera sa zboare, simboluri ale felului in care Matisse insusi s-a simtit in anumite perioade din viata lui.

Henri decide sa faca un compromis: nu preia afacerea familiei, ci pleaca sa studieze dreptul la Paris. In imaginea de mai jos puteti vedea cum jobenul si barba, care il fac sa para un functionar respectabil, nu prea il ajuta psihic...ramane un copil, pus pe sotii, plictisit de moarte de serviciul pe care il are.
Daca in copilarie, tristetea si pesimismul il tineau cate o saptamana in pat, de data aceasta, ajunge sa zaca luni de zile in spital.
Si, daca acolo nu ar fi descoperit, din pura intamplare, culoarea/pictura, cine stie ce s-ar fi ales de el?
Odata gasita pasiunea si menirea adevarate, Matisse ajunge sa studieze si sa lucreze din greu: isi intemeiaza o familie frumoasa, invata sa cante mirific la vioara, bate pamantul in lung si in lat realizand tablouri ce parca ele insele striga de atata viata si culoare! 
Matisse lucreaza pana in ultima zi a vietii lui: batran, slabit de puterea de a mai sta la un sevalet, ajunge inapoi in pat, acolo unde si-a descoperit talentul de pictor. Si de data aceasta face o descoperire: ochii lui nu mai suporta culorile aprinse (de asta poarta ochelari de soare in timp ce lucreaza!), asa ca inventeaza "pictatul cu foarfeca".

De fapt, printre tablourile pe care le realizeaza acum, se numara unele dintre cele mai mari creatii ale sale:

Henri was unstoppable.
He worked as hard as any artist ever had.
He worked until the very day he died.

Decupaje din hartie


Tare mult ne-a incantat si atras aceasta idee, a realizarii unui tablou cu ajutorul hartiei colorate si a foarfecii! 
Am luat ca reper unul dintre colajele prezentate in carte, hartie si carton reciclat si ne-am pus pe treaba.
Incercarea de a "picta" cu ochelarii de soare pe nas a fost un fiasco total, desi la inceput a parut a fi o idee tare distractiva. Dar in felul acesta, M. si-a dat seama si mai mult cat efort, pasiune si determinare a investit Matisse in arta lui!
Este ingrozitor de greu sa alegi culorile, sa decupezi, sa creezi un tablou atunci cand vederea iti este foarte slabita.
Dar a fost un proiect pe care il vom pretui toata viata - pentru prima oara, M. a lucrat aproape singura, mai bine de doua ore, cu un ajutor minim din partea mea. 
Tabloul nostru inca nu este complet terminat, dar scopul activitatii nici nu a fost acela de a lucra 1 la 1, ci de a descoperi tainele acestei tehnici.
Ne-a facut sa intelegem si mai mult ce om minunat a stat in spatele acestor tablouri si o ajuta pe M. sa inteleaga ca arta este balsam pentru sufletul omului, ca arta cere sacrificii, dar te si rasplateste pe masura.

Ia romanesca


E adevarat, M. nu a gasit inca profesoara-inger de balet, dar putem spune, fara nicio ezitare, ca a gasit profesoara-inger de pictura!
In octombrie o inscriam pe M. la Palatul Copiilor, la un curs de pictura si modelaj in argila - eram atat de entuziasmate si de nerabdatoare, incat am fi fost in stare sa dormim pe holurile acelea in asteptarea cursurilor...
Am sesizat de la primul curs faptul ca ceva nu va merge bine: M. invatase de acasa (daca va amintiti de lectia cu Willow, aceasta) faptul ca imaginatia primeaza in arta, ca daca tu doresti sa pictezi un copac in roz, trebuie sa-ti urmezi "viziunea" si sa nu te cramponezi de reguli si limite dictate de realitatea care nu are absolut nimic de-a face cu pictura.
Atunci cand i s-a cerut sa picteze o noapte de toamna, ea a ales negrul pentru fundal, fapt care a creat o adevarata mini-drama in sala de curs! Cum sa pictezi cerul cu negru?!?! Cerul de noapte se picteaza cu albastru inchis...copilul nu a avut drept la replica, din doua miscari, tabloul ei a fost manjit cu tuse de bleumarin.
Povestea a continuat in acelasi mod, dar capacul a fost pus in ziua in care, de fata cu mine, profesoara a inceput sa se amuze de creatiile copiilor.
In acea clipa am decis ca mai sanatos ar fi sa ne lipseasca de un asemenea curs. A fost foarte trist, orasul nu este mare, cursurile nu sunt deloc multe, deci disperarea mea crestea cu fiecare zi ce trecea.
Dar, cu ajutorul unei prietene dragi, am ajuns sa o cunoastem pe Oana. O "vizitam" de aproape 3 luni de zile si M o iubeste nespus de mult! 
Pentru mine este o mare usurare, si-a gasit un cadru didactic exceptional, de la care invata foarte multe, un om atat de cald si de calm cum rar mi-a fost dat sa vad.
Grupul in care lucreaza impreuna cu alti copilasi este impregnat de frumusetea interioara a Oanei - este incredibil cat de repede preiau copiii starile de spirit, atitudinea si conduita celui care le este profesor!
Cursul acesta eu il rezum la zicala "Omul sfinteste locul" si pot doar sa ne consider foarte norocoase pentru faptul ca facem parte din acest grup.
La unul dintre cursurile anterioare, Oana le-a propus copiilor sa picteze "Ia romaneasca", a lui Matisse.
Eu am sarit in sus de bucurie! Exact in saptamana respectiva, noi incepuseram sa citim despre Matisse, iar in cartea mai sus prezentata, chiar apare si tabloul cu pricina, deci M-ei ii era cunoscut:
A lucrat cu mult zel, timp de doua cursuri la el. I-a placut enorm aceasta lectie si sunt convinsa ca, atunci cand va creste, isi va aminti cu mare drag despre Henri Matisse.

Le-am prezentat si colegilor de curs cartea despre care vorbesc mai sus si tare incantati au fost de poveste - au empatizat cu personajul, au ras la scena in care acesta, de plictiseala, arunca cu boabe de mazare in colegii sai de birou, dar au fost si foarte incantati de determinarea si harnicia celui care avea sa devina un pictor atat de faimos.

Pentru aceasta lectie, Oana le-a printat copiilor, pe o coala A4, un tablou celebru, iar acestia l-au reprodus, dar pe coala A3.
Foarte multi dintre noi avem dificutati reale in a picta "la scara mare", iar copiii nu fac exceptie de la asta. Mi se pare o idee excelenta aceasta, de a le forta limitele (si) in acest mod.

Fisa o puteti printa de aici, daca doriti sa preluati ideea acestui joc superb.
Mai intai, cu ajutorul creionului, se traseaza contururile, dupa care se vine cu vopsea si se infaptuieste o lucrare minunata.
Asa arata tabloul M-ei, pe care il asezam cu mare grija printre lucrusoarele pe care le pastram ca amintiri din copilaria ei.

Sa aveti un weekend de vis (colorat) si multa sanatate!




(5 ani si 1 luna)



Orchestra Music Pops

$
0
0
Probabil ca unii dintre voi se intreaba cu ce ne-am umplut timpul in saptamana care a trecut. 
Nu suntem bolnavioare, nici nu am intrat in vacanta, ci in ceea ce imi place sa numesc "cantonament" de pregatire pentru "pian-iada". 
Da, suntem intr-o perioada in care ne pregatim, asemeni sportivilor, pentru olimpiada noastra personala, in care ne luptam cu fortele propri, ne testam limitele memoriei, adormim cu partituri in cap si, mai nou, fredonam notele muzicale prin somn... 
I-am cumparat M-ei si o salteluta precum cele pe care exerseaza balerinele, deci nu suntem doar statice, ne antrenam atat degetelele, cat si restul corpului, in acompaniament de muzica buna.

Suntem foarte mandre ca am reusit sa parcurgem primul segment din curricula programului Soft Mozart (in doua saptamani de munca asidua, am reusit sa terminam materialul gandit pentru doua luni). 
Evident, avem si parte de lacrimi de frustrare, neputinta si oboseala (mami exceleaza la capitolul acesta), dar cred ca este capitolul cel mai frumos din cartea aceasta a educatiei de acasa, pe care am fost in stare sa i-o ofer pana in acest moment fetitei mele. Ropotele de aplauze ce insotesc reusitele mai mici sau mai mari, fascinatia descoperirilor pe care le facem impreuna sterg rapid amintirile mai putin placute. Cartile pe care le parcurgem pentru a pune bazele teoriei muzicale, materialele pe care ma straduiesc sa i le procur ne scot din ritmul, uneori monoton, al repetitiilor, ii alina lui mami durerile de incheieturi ale mainilor si degetelor si ne aliniaza, intr-un mod firesc, gandurile si cunostintele noi.

In aceasta ordine de idei, prima carte pe care am parcurs-o este Orchestra, ilustrata si gandita absolut genial (text Sheri Safran, ilustratii - Nicola Robinson). 
Le multumim celor doua ingerase ale Craciunului, care au trimis-o pe Zana Cartilor la noi cu aceasta carte in tolba!
Noi am ramas cu gurile cascate atunci cand am descoperit cum o orchestra tridimensionala, intreaga se ridica, la propriu, din plicul aflat la sfarsitul cartii.
Pentru un copilas interesat de muzica, aceasta carte este o enciclopedie nepretuita, din care afla informatii cum ar fi:

~ ce este dirijorul si ce rol are el in orchestra
~ ce este o simfonie si de cate tipuri poate fi ea
~ pe ce categorii se impart instrumentele muzicale
~ unde sunt plasate instrumenele muzicale intr-o orchestra
~ ce sunt vioara, viola, contrabasul si violoncelul, clarinetul, oboiul, flautul, trompeta, trombonul, tuba, trianglul, toba, xilofonul, harpa, pianul, dar si din ce sunt ele alcatuite
~ cum se folosesc bratele, picioarele, mainile si ochii in timpul dirijatului
Tot la sfarsitul cartii se afla si un joc foarte interesant numit "Who's the cleverest?".

Ca sa va faceti o impresie mai corecta cu privire la carte, va las sa urmariti filmuletul in care am incercat sa surprind cat mai multe detalii din carte:

Recomandarea pe care v-o mai fac este aceea de a asocia cartea de fata cu tubul de figurine "Instrumente muzicale" de la Safari ltd - sunt foarte bine realizate, detaliate si ii vor ajuta pe micuti sa observe elemente despre care cititi din carte.

Sa aveti un sfarsit de saptamana cat mai frumos!


(5 ani si 2 luni)


Minunata calatorie a lui Nils cu gastele salbatice

$
0
0
Daca ati sti de cat timp caut ACEASTA carte! M-ei ii plac mult lecturile cu zanute (in special ale florilor), dar adora si fetitele si baieteii poznasi, ghidusi, personajele cu structuri complexe, uneori complicate si poate greu de inteles de catre cei mici.
Daca iau in considerare faptul ca prima poveste pe care a indragit-o foarte, foarte tare (inca pe cand de-abia putea vorbi) este cea a lui Peter Pan, nu ma mai mir ca ii iubeste atat de mult pe Habarnam, Pipi sau Nils Holgerson.
Datorita Laurei am descoperit editia aceasta nemaipomenita (in format mare, carton gros, lucios), o adaptare foarte reusita a cartii scrise de Selma Lagerlöf, Minunata calatoria a lui Nils Holgerson prin Suedia (publicata de editura Arc si ilustrata fenomenal de M.A. Puzîrenco, traducere Alexandra Fenoghen). 
Asteptarile mele au fost chiar depasite: cand a primit aceasta carte, M. a strigat de bucurie minute in sir, a dansat si alergat prin toata casa cu cartea in brate, fericita ca, in sfarsit, l-a primit pe Nils. Cred ca pentru un copil mic, aceasta adaptare este mai mult decat suficienta - textul isi pastreaza frumusetea, metaforele, bogatia descrierilor din textul original, care oricum cred ca ar fi putin prea greu de urmarit la varste mici.

Am cumparat aceasta editie pentru acum, iar pe cand va mai creste, planuiesc sa cumpar si volumul cu textul intreg, publicat de editura Corint Junior (aceasta).

Ce sa va mai spun: citim cartea pentru a doua oara deja, ne cufundam in ilustratiile atat de frumoase si incercam sa tragem invataminte din patania micutului strengar, despre care fiecare copil trebuie sa afle macar cate putin.

Va las sa urmariti cateva imagini din carte, insotite de fragmente de text, ca sa va puteti forma o impresie personala:
Locuia candva, in satucul suedez Vemmenhog, un baiat pe nume Nils Holgerson - slab, inalt, cu parul balai, de culoare inului. Si era baiatul acesta o mare haimana. Nu-i starea gandul decat la mancat si dormit, la strengarii si nebunii de tot felul. [...]
Cu toate ca era sfarsitul lunii martie, aici, in sudul Suediei, se simtea de-acum venirea primaverii: santurile se umplusera cu apa, paraiele clipoceau vesel, in locurile unde se topise zapada, isi ridicau capetele spre soare florile galbene de podbal, iar in departare, padurea de fag parea ca-si desfacuse ramurile si de aceea devenise mai intunecoasa si mai deasa.
Cu mare truda reusi Nils sa se catere pe spinarea lunecoasa a lui Martin si sa se prinda de penele lui. [...]
La inceput, i se paru ca jos, sub ei, era intinsa o basma in carouri. Unele patrate erau negre, altele galben-cenusii, altele verde-deschis.
Patratele negre erau pamantul proaspat arat, cele verzi - graul de toamna care rasarise, patratelele galben-cenusii - miristile de anul trecut, iar cele cafenii - campurile de trifoi.
Sabotul cazuse pe o poteca din padure, la cinci pasi de locul unde coborase Martin. Dar nici nu apuca Nils sa coboare din spinarea gascanului, ca din padure aparura in fuga un baiat si o fetita.
- Ah! Ce-i asta? exclama fetita si, aplecandu-se, ridica sabotul lui Nils.
- Ce micut e! Dar adevarat! Baiatul examina sabotul pe toate partile. Poate o sa-i vina pisoiului nostru?
Baiatul se catara iute pe masa, isi scoase din buzunar cutitasul si, folosindu-l ca pe un fierastrau, se apuca sa pileasca funiile: inainte-inapoi, inainte-inapoi! Lui Nils ii amortira degetele, dar iata ca in cele din urma, franghia se destrama sub cutit...
Usa scartai si in camera intra stapana cu un brat imens de vreascuri.
- Cum de-oi fi reusit sa te desfaci? striga femeia, repezindu-se spre masa.
Dar Martin scapa chiar de sub mainile ei. Il apuca pe Nils de guler si zbura cu el pe fereastra.
M. a inceput sa faca un tablouasi cu Nils si gascanul Martin, iar acum il termina de colorat:
Tare ne-am distrat si cu papuselele din hartie, despre care v-am spus pentru prima oara in acest articol (Scandinavian Girl and Boy Paper Dolls). Va recomand din tot sufletul si aceasta carte, costumele populare sunt splendide si imaginea lor se impregneaza atat de usor in memoria copiilor!
Am recitit paginile destinate Suediei, din cartea Descoperim copiii lumii (despre care am scris in acestarticol).
Iar din Atlasul copiilor ne-am concentrat atentia asupra Europei de Nord, in special asupra Suediei.
Sa aveti o saptamana frumoasa si linistita, cu puiuti sanatosi, veseli si jucausi!


(5 ani si 2 luni)



Viewing all 377 articles
Browse latest View live